Sponge cakes

Sponge cakes

Sponge cakes of Savoy biscuits zoals men ze ook noemde, komen in recepten vaak voor als ingrediënt, als cakelaagjes in een tort de moy of general satisfaction of gedrenkt in alcohol in een cabinet pudding. Soms vervangt men ze door lady fingers, zoals in een trifle, maar voor sommige gerechten heb je echt sponge cakes nodig. Als je naar oude receptenboeken kijkt, zou je kunnen denken dat ze nooit apart gegeten werden. Maar heel uitzonderlijk lezen we – zoals in The Cookbook of Unknown Ladies – het volgende: ‘Proper with tea in an afternoon.’ Meestal zijn het sponge cakes zonder vet en voegt men smaakstoffen zoals oranjebloesemwater of rozenwater toe. Ik vind echter dat je een beter resultaat krijgt met een beetje boter en zelfrijzende bloem.

Bereiding



1. Verwarm de oven voor op 180 °C.

2. Bestrijk de vormen of de plaat met boter en bestrooi met bloem.

3. Meng boter en suiker, voeg de eieren één voor één toe en klop goed op met een garde tot je een romig beslag krijgt. Voeg de smaakmakers toe naar wens.

4. Zeef de bloem bij het beslag en meng met een spatel.

5. Giet het beslag in de vormen en bak 30 minuten in het midden van de oven.

6. Test na 30 minuten met een tandenstoker of de cakes klaar zijn. Als hij er schoon uitkomt, dan zijn ze klaar. Open de oven niet vroeger, want de cakes zullen inzakken.

Deze cake is vrij licht van kleur. Bewaar in een luchtledige doos. Een oudbakken cake kan een week bewaard worden.
 

Voor twee ronde cakes van  20 cm diameter, of meerdere kleine cakes

  • 225 g fijne ruwe rietsuiker
  • 50 g ongezouten zachte boter
  • 4 eieren
  • 225 g zelfrijzende bloem
  • 1 tl citroensap


Optioneel: 1,5 tl oranjebloesemwater, rozenwater of geraspte citroenschil

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine