Smeuïge chocoladetaart

Smeuïge chocoladetaart

Er is altijd een reden om voor deze knapperd de keuken in te duiken. Je hebt trouwens maar acht ingrediënten nodig, die je als je een af en toe bakt vast in de kast hebt staan. Nog een plus: in 5 stappen is-ie klaar om in puntjes te snijden. Go for it!

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de bodem van een springvorm van 24 centimeter met bakpapier en vet de zijkanten van de vorm in met boter*.

2. Doe de chocolade samen met de boter in een steelpan en zet deze op laag vuur. Verwarm de chocolade en boter al roerend tot beide gesmolten zijn. Haal de pan daarna van het vuur. Eventueel kun je de boter  en chocolade ook in de magnetron smelten.

3. Meng in een kom de suiker, eieren, het zout en vanille extract. Voeg het gesmolten chocolademengsel hieraan toe en meng dit erdoor. Spatel als laatste de bloem door het beslag.

4. Giet het beslag in de taartvorm en bak deze 20­-30 minuten. De taart lijkt dan nog niet helemaal gaar, maar maak je geen zorgen. Tijdens het afkoelen zal de taart opstijven, terwijl het midden lekker smeuïg blijft.

5. Serveer de taart pas als deze helemaal afgekoeld  is en bestuif hem voor het serveren licht met cacaopoeder.

*Neem een vierkant stuk bakpapier en plaats dit op de bodemplaat. Doe hier de springvorm omheen en klik deze vast. Vet de zijkant van de vorm in met boter.

Credits fotografie: Saskia Lelieveld

Voor 12-16 punten
Beslag

  • 325 gr pure chocolade
  • 250 gr boter
  • 160 gr suiker
  • 5 eieren
  • 1/4 tl zout
  • 1 tl vanille-extract*

80 gr bloem
Verder nodig

  • boter, om in te vetten
  • cacaopoeder, om te bestuiven

*Gebruik bij voorkeur zelfgemaakt of gekocht  vanille­extract of het merg uit een vanillestokje. Vanillearoma en vanillesuiker bevatten namelijk chemische smaakstoffen, daar is geen echte vanille aan te pas gekomen. Je kunt het wel gebruiken, maar het smaakt net anders.

Vanilleextract maak je zo:
1. Snijd 3 vanillestokjes in de lengte open en schraap het merg  eruit.
2. Doe het merg samen met de opengesneden stokjes in een flesje met 150 milliliter wodka.
3. Schud de fles en zet deze koel en donker weg.
4. Schud de fles enkele keren per week en wacht minimaal 1 maand voor je het vanille-extract gaat gebruiken. Door de alcohol is het extract goed te bewaren.

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine