1 Verwarm de oven voor op 200 ºC. Doe het lamsgehakt, de broodkruimels, pijnboompitten, citroenrasp, geweekte rozijnen (incl. weekvocht), oregano, zongedroogde tomaten, het grootste deel van de peterselie (bewaar een beetje voor de spaghetti) en de helft van de parmezaan in een kom. Voeg zout en peper toe en meng door elkaar.
2 Rol het mengsel met natte handen tot 24 gehaktballetjes (iets groter dan pingpongballen). Verhit een scheut olijfolie in een pan op hoog vuur en bak de balletjes ongeveer 5 minuten.
3 Voor de arrabbiatasaus: verhit een scheut olijfolie in een pan. Voeg de uisnippers, knoflook, ansjovis en chilipepers toe. Bak ze zachtjes tot ze na een paar minuten zacht zijn. Roer de blokjes tomaat en kaneel erdoor en laat alles circa 20 minuten sudderen onder af en toe roeren tot de saus dikker wordt. Schenk er een scheutje rodewijnazijn bij en voeg flink wat zout en peper toe. Roer er de meeste basilicumblaadjes door en voeg alleen de suiker toe als de saus te scherp is.
4 Schep de saus in een ovenschaal van 25–30 cm en leg de gehaktballetjes erop, samen met de stukjes mozzarella. Strooi de rest van het basilicum en de parmezaan erover. Bak de gehaktballetjes met de saus in de oven tot de bovenkant na 15–20
minuten goudkleurig is en bubbelt. 5 Kook ondertussen de spaghetti. Laat uitlekken en schep er een beetje extra vergine olijfolie en de rest van de peterselie door. Serveer de gehaktballetjes in saus met de pasta.
Per portie 841 kcal, 33,3 g vet (9,8 g verzadigd), 1,5 g eiwit, 89,7 g koolhydraten, 16 g suikers
Deze gehaktballetjes + 364 andere recepten staan in het nieuwe Recepten Jaarboek van Jamie Oliver: |