Verse makreel is totaal ondergewaardeerd. Op deze snelle sandwich zorgt ie voor megaveel smaak: perfect als snack in het weekend.
1 Kneus in een kom de uiringen voorzichtig met de azijn en suiker, zorg ervoor dat ze hun vorm behouden. Houd ze apart.
2 Bak de plakken chorizo in een koekenpan op middelhoog vuur, 2–3 minuten per kant of tot ze lekker krokant zijn. Neem uit de pan, leg ze op een warm bord, dek ze af en houd apart. Giet het vet uit de pan in een kommetje lekken. Dit gebruik je straks nog.
3 Meng peterselie, yoghurt, mosterd en citroenrasp. Roer er een scheutje van het bewaarde chorizovet door en besmeer de 4 sneden brood ermee.
4 Zet een koekenpan op hoog vuur. Kerf met een scherp mes het vel van de makreelfilet in, telkens met 1 cm ertussen. Leg de filet met het vel naar beneden in de gloeiendhete pan en bak hem ongeveer 2 minuten, tot het vel mooi knapperig is. Keer de vis om en bak de andere kant ongeveer 1 minuut.
5 Beleg 2 sneden brood met chorizo en makreel plus wat handjes vol uiringen en rucola. (Als je uiringen over hebt, bewaar je die in een afgesloten bakje in de koelkast voor de volgende dag.) Eindig met wat druppels van het chorizovet en leg de andere 2 sneden erop. Eet ze!
Per portie 486 kcal 23,1 g vet (7,7 g verzadigd), 27,0 g eiwit, 39,9 g koolhydraten, 13,5 g suiker.
Recept Jamie Oliver
Fotografie David Loftus