Deze Italiaanse insalata die finocchi e arrance komt oorspronkelijk uit Sicilië. De venkel en sinaasappel maakt dit tot een heerlijk fris bijgerecht. Perfect voor op de warme zomerdagen.
1. Snijd aan de onderkant en bovenkant van de sinaasappel een plak af. Zet de sinaasappel op een snijplank en snijd met een scherp mes de schil eraf, waarbij je de ronding van de sinaasappel volgt. Dit gaat het beste met een gekarteld mes zoals een broodmes. Het is de bedoeling dat je al het wit eraf snijdt. Snijd de sinaasappel in plakken van 1 centimeter.
2. Was de venkelknollen. Snijd het groen eraf, hak dit grof en houd apart. Verwijder de harde buitenste lagen, deze zijn vrijwel altijd taai. Snijd de venkelknol in de lengte in tweeën. Leg dan de doorgesneden venkel met het snijvlak naar beneden op een snijplank en snijd in de lengte in zeer dunne plakken.
3. Maak een dressing van de olijfolie, het citroensap en zout en peper naar smaak.
4. Leg de sinaasappel op een schaal en leg de venkel erop. Bestrooi met de olijven, het venkelgroen en de oregano. Besprenkel met de dressing en dien op.