Sachertorte

Sachertorte

Bereiding

Deze beroemde chocoladetaart werd in het Wenen van 1832 door Franz Sacher gecreëerd voor een diplomaat. De weelderige cakebasis met het abrikozenlaagje en glanzende chocoladeglazuur maakte diepe indruk.

1 Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet een springvorm (Ø 23 cm) in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

2 Smelt de chocolade in een glazen kom op een pan met zachtjes kokend water; de onderkant van de kom mag het wateroppervlak niet raken. Neem van het vuur en laat iets afkoelen.

3 Klop de boter en poedersuiker licht romig. Voeg de eidooiers een voor een toe en klop ze er goed door.

4 Klop in een andere kom de eiwitten stijf. Klop de suiker er geleidelijk door tot het mengsel glanst.

5 Vermeng de afgekoelde chocolade met het boter-dooiermengsel en schep er dan het eiwitmengsel door.

6 Schenk het beslag in de springvorm en bak de taart 35–45 minuten of tot een prikker die je in het midden steekt er schoon weer uitkomt.

7 Neem de taart uit de oven en laat 10 minuten afkoelen in de vorm. Stort omgekeerd op een rooster, zodat de bovenkant plat is.

8 Verhit ondertussen de jam met het citroensap in een kleine pan. Bestrijk er de bovenkant en de zijkant van de taart mee.

9 Voor het maken van het glazuur heb je een suikerthermometer nodig.

Doe de kristalsuiker in een steelpan met dikke bodem en voeg 290 ml water toe. Verhit op laag vuur om de suiker op te laten lossen en breng dan aan de kook. Laat het inkoken tot een dikke, draderige siroop (de temperatuur is dan ongeveer 105 ºC).

Neem de pan van het vuur en zet in een pan koud water om het kookproces te stoppen. Laat 1 minuut staan en roer dan de chocolade erdoor tot die is gesmolten.

Blijf roeren tot ‘t glazuur is afgekoeld en de juiste consistentie heeft.
10 Schenk het snel over de taart; houd ’m schuin en draai ermee tot je een glad, gelijkmatig deklaagje hebt. Laat stollen voor je de taart opdient.

Per portie 431 kcal, 15,8 g vet (9,7 g verzadigd), 4,4 g eiwit, 67,1 g koolhydraten, 60,6 g suikers

Psst…
Zin in nog meer choco-inspiratie? 
Bekijk hier 27 waanzinnige chocoladerecepten

8–12 personen
• 140 g zachte roomboter, plus extra
• 170 g chocolade
• 115 g poedersuiker, gezeefd
• 6 eieren, gesplitst
• 115 g suiker
• 125 g bloem

Tussenlaagje
• 175 g abrikozenjam
• ½ tl citroensap

Glazuur
• 285 g kristalsuiker
• 200 g chocolade, in kleine stukjes


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine