Serveer deze vijgenchutney op toast met een lekker stukje kaas. Hij is in 45 minuten klaar, maar met een Quooker* zelfs in 35 minuten.
1. Doe de vijgen in een kom en voeg zo veel kokend water uit de Quooker toe tot ze onderstaan. Week ze zo’n 10 minuten, of tot ze zacht zijn.
2. Verhit ondertussen de olie in een koekenpan op middelhoog vuur, voeg de uienringen toe en bak ze in ongeveer 10 minuten zacht. Strooi de suiker erover en roer tot-ie oplost.
3. Laat de vijgen uitlekken, snijd ze in stukjes en voeg ze toe aan de ui samen met de kruidnagel, peper en azijn. Giet er 150 ml kokend water bij en voeg eventueel de walnoten toe.
4. Breng het geheel aan de kook, draai dan het vuur laag en laat zo’n 10 minuten zachtjes koken.
5. Steriliseer intussen de potjes: doe ze in een grote pan (of kom) en vul die met kokend water uit de Quooker. Haal ze er na 10 minuten uit en laat ze ongeveer 10 minuten drogen.
6. Schep de chutney direct van het vuur in de gesteriliseerde potten. Serveer met toast, kaas en verse vijgen of bewaar de chutney zolang in de koelkast (4 weken houdbaar).
Credits: recepten en stylling Marieke Verdenius, fotografie Mitchell van Voorbergen. Dit recept is gemaakt in samenwerking met Quooker.