Recept

Ratatouille van Oma Tineke

Oma Tineke uit Nieuw-Vennep is dol op de Franse keuken. Haar ratatouille is een heerlijke melange van verse groenten – van sappige tomaten tot verse courgettes. Het geheim zit ’m in de kruiden: een handvol verse tijm, rozemarijn en basilicum die het gerecht echt tot leven brengen. Dit gerecht is perfect als lichte maaltijd of bijgerecht, vol frisse, kleurrijke groenten die niet alleen geweldig smaken, maar er ook prachtig uitzien. Een stukje Frankrijk op je bord, gemaakt met de zorg en liefde van Oma Tineke.

Ratatouille van Oma Tineke

Ingrediënten

Voor 4 personen | bereidingstijd 1 uur en 15 minuten

  • 1 aubergine, in dunne plakjes
  • 2 courgettes, in dunne plakjes
  • 2 trostomaten, in dunne plakjes
  • 2 el olijfolie + extra om in te vetten
  • blaadjes van 5 takjes tijm
  • zout en peper

Voor de saus

  • 2 trostomaten, grof gesneden
  • 2 paprika’s (bij voorkeur rood en geel), grof gesneden
  • 1 grote ui, in kwarten
  • 4 tenen knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogd basilicum
  • blaadjes van 5 takjes tijm

Benodigdheden

  • bakplaat met bakpapier
  • blender of keukenmachine
  • ronde of vierkante ovenschaal van 24 cm

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C (hetelucht) of 220 °C (elektrisch). Vet de ovenschaal in met wat olijfolie.
  2. Meng voor de saus de trostomaten, paprika’s, ui, knoflook en olijfolie op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met zout en peper. Rooster de groenten 20-25 minuten in de oven.
  3. Maal de geroosterde groenten met de oregano, het basilicum en de tijmblaadjes fijn in een blender of keukenmachine. Breng de saus op smaak met zout en peper.
  4. Verdeel de tomatensaus gelijkmatig over de bodem van de ovenschaal. Leg vervolgens de plakjes aubergine, courgette en tomaat om en om dakpansgewijs in de schaal, in rijen of in een spiraalvormig patroon, afhankelijk van de vorm van je ovenschaal. Ga door tot de schaal gevuld is.
  5. Besprenkel de groenten met de olijfolie en bestrooi met de tijm en zout en peper. Dek de schotel af met aluminiumfolie, zodat de groenten niet uitdrogen tijdens het bakken.
  6. Bak de ratatouille 35-45 minuten in het midden van de oven, of tot de groenten beetgaar zijn.
  7. Serveer de ratatouille warm.

Tip: Lekker met wat (plantaardige) geraspte Parmezaanse kaas.

Fotocredits: Saskia Lelieveld

Oma’s ovengerechten is gemaakt door Stichting Oma’s Soep. Bij Stichting Oma’s Soep draait alles om verbinding. Jongeren en ouderen komen wekelijks samen om soep te maken, verhalen te delen en eenzaamheid tegen te gaan. Wat begon als een kleinschalig initiatief is uitgegroeid tot een landelijke beweging met duizenden ontmoetingen per jaar. Naast de gezellige kookdagen organiseert de stichting ook creatieve evenementen zoals Disco Ballen Bingo en het Pop-up Speeddate Restaurant. En wist je dat ze ook heerlijke soepen verkopen? De opbrengst gaat rechtstreeks naar sociale activiteiten voor ouderen.

Een warme kom soep, een goed gesprek en een glimlach – dat is de kracht van Oma’s Soep.