Dit is een heel eenvoudige quiche om te maken, met kant-en-klaar bladerdeeg van goede kwaliteit. Hieronder staan verschillende kazen en kruiden die je kunt gebruiken, maar het basisprincipe is hetzelfde: knapperige korst, zachte gekaramelliseerde ui, pittige kaas.
1. Verwarm de oven voor op 190 °C / gasstand 5. Vet een bakplaat lichtjes in en strooi er wat fijn maismeel of polenta overheen als je dit in huis hebt – het zorgt voor een heel knapperige bodem.
2. Rol het bladerdeeg vrij dun uit en snijd er een rechthoek van ongeveer 30 x 25 cm uit. Leg deze op de bakplaat. Snijd rondom een randje van 1 cm af. Kwast wat ei over deze repen en leg ze op de randen van de rechthoek, zodat de zijkanten iets hoger zijn. Kwast wat extra ei over de randen.
3. Snijd de tomaten in plakjes van 2–3 mm dik; gooi de steelaanzet en dunne laatste plakjes weg. Verdeel de knoflook over het deeg en leg de plakjes tomaat erop, waarbij je iets laat overlappen. Breng op smaak met zout en peper en besprenkel met wat olie. Zet 15 minuten in de oven, tot de tomaten zacht en wat gebruind zijn. Haal de quiche uit de oven, verdeel de kaas en tijm erover, voeg nog wat peper toe en wat olie, en zet terug in de oven. Laat 10 minuten verder bakken, tot de kaas smelt en borrelt en het deeg goudbruin is. Je kunt de quiche heet opdienen maar ik vind hem een halfuur nadat hij uit de oven is gekomen, lekkerder, met een groene salade.
Variaties
Nog meer groenten-recepten? Download hier het gratis groente-weekmenu: