Platbrood met feta & spinazie – man’ousha sabanegh wa jabanat al feta. ‘Het recept voor deze man’ousha, belegd met spinazie en feta, kregen we van de moeder van Firas, een van de Syrische koks die taart en gebak voor ons maakt. Toen ik het eenmaal geproefd had, wilde ik het meteen op het menu zetten, en dat deden we dan ook de volgende dag’, vertelt Tony Kitous. Platbrood past bij zoveel gerechten en het is verrassend makkelijk zelf te maken. Bijkomend voordeel is dat het natuurlijk lekker vers is en daardoor super smaakt, maar je kunt tijdens het mixen en kneden ook flink wat van je opgekropte frustratie botvieren. Zo kun je daarna heel zen dubbel van je eigen gebakken flatbread genieten.
1. Doe de gist in een schaaltje en voeg een snufje van de suiker toe. Schenk de helft van het water erbij en zet 5 minuten weg tot de gist is geactiveerd.
2. Zeef de bloem in een andere schaal, maak een kuiltje in het midden, schenk het gistmengsel erin en voeg de rest van de suiker toe, de rest van het water, de olie, melk en het zout. Roer tot er een deegbal ontstaat en kneed op het aanrecht tot een soepel deeg. Leg het deeg in een schone schaal, dek af en laat 20-30 minuten rijzen.
3. Maak de topping: verhit de olie in een middelgrote pan en fruit de ui 10-15 minuten op laag vuur. Roer de knoflook erdoor, plus zout, peper en sumak, en bak 1-2 minuten mee. Voeg de spinazie toe en knijp er een halve citroen boven uit. Warm alles een paar minuten op en roer de spinazie erdoor zodat de blaadjes slinken. Zet een zeef op een schaal, schep het mengsel erin en laat uitlekken. Hierdoor wordt de man’ousha niet zompig.
4. Verwarm de oven voor tot de hoogste stand – hij moet erg heet zijn. Leg een pizzasteen in de oven of gebruik twee grote bakplaten.
5. Vorm platbroden van het deeg: verdeel het deeg in drieën en rol elk deel uit tot een schijf. Leg de deegbodems op de hete pizzasteen of bakplaten. Verdeel het spinaziemengsel erover tot de randen, bestrooi met feta en pijnboompitten en bak 7-10 minuten in de oven tot het brood goudkleurig is.
6. Laat de platbroden als ze gaar zijn op een snijplank glijden. Bestrooi met de granaatappelpitjes, munt en een snufje sumak. Besprenkel met melasse en olijfolie. Knijp er nog wat citroensap over en dien op.
Dit recept komt uit ‘Comptoir Libanais Feest’ van Tony Kitous (€24,99, Becht).