Heerlijke sappige stukjes vlees met tomaat en ui, verpakt in warm pitabrood en bedruppeld met verfrissende tzatziki. Geen wonder dat souvlaki een van de populairste Griekse streetfood is! Geroosterd op de barbecue het lekkerst, maar uit een grillpan ook een feestje.
1 Dep voor de tzatziki de geraspte komkommer goed droog tussen twee vellen keukenpapier en leg de rasp in een kom. Doe de knoflook samen met het zeezout in een vijzel en maal fijn. Voeg het mengsel plus de yoghurt, azijn en dille toe aan de komkommer en roer alles door elkaar. Dek af met plasticfolie en bewaar zolang in de koelkast.
2 Kruid voor de souvlaki het vlees of de kip met de oregano plus wat zout en peper. Gebruik je halloumi, voeg dan geen zout toe (de kaas is al zout van zichzelf). Rijg de stukjes varkensvlees of het gevogelte aan houten prikkers, of snijd de halloumi in lange plakjes (deze hoef je niet te rijgen).
3 Zorg ervoor dat de barbecue goed heet is. Leg de spiesjes op de barbecue en rooster het 8–10 minuten, of rooster de halloumi 1-2 minuten. Óf verhit de olie in een grillpan op middelhoog vuur en gril het vlees (of de kip) 15–20 minuten tot het gaar is en er helder sap uit druppelt ‒ draai de spiesjes om de 3 minuten. Als je voor halloumi kiest, bedruppel dan de plakjes met de olijfolie en gril ze zo’n 1½ minuut per kant, of tot ze krokant en goudbruin zijn.
4 Breng een grote pan met water op middelhoog vuur aan de kook, doe de aardappelfrieten erin en kook ze 5 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier en helemaal afkoelen.
5 Vul een (frituur)pan met de olie en verhit tot 170 °C. Heb je geen frituurthermometer, laat er dan een stukje brood in vallen. Als het een beetje begint te bubbelen en lichtbruin kleurt, is de olie heet genoeg. Bak de frieten in 2–3 minuten goudgeel. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat op keukenpapier afkoelen.
6 Rooster het pitabrood in een grillpan op middelhoog tot hoog vuur. Of gril het op de barbecue zo’n 45 seconden per kant tot het lichtbruin kleurt en het brood zachter wordt.
7 Verhit de olie vlak voor het serveren tot 190 °C − als je er nu een blokje brood in laat vallen, moet dat snel gaan bubbelen en goudbruin worden. Doe de voorgefrituurde frieten erin en bak ze goudbruin en krokant. Haal ze eruit met een schuimspaan, laat uitlekken op keukenpapier en doe de frieten over in een kom. Bestrooi met wat zout plus een snuf oregano, schud even goed met de kom en serveer ze op een schaal. Verkruimel de feta erover en strooi er als laatste nog wat oregano over.
8 Meng in een kom de tomaat, ui en peterselie. Haal het vlees of de kip van de houten prikker en verdeel het samen met het tomaat-uienmengsel over de pita. Schep er een beetje tzatziki op, bestrooi met wat aprikapoeder en druppel er als laatste wat citroensap en olijfolie over. Leg het pitabrood op een stuk alufolie en rol het op (laat de bovenkant open) of vouw het brood dubbel. Serveer met de frieten, een stapel servetten en de rest van de tzatziki.
Per portie 1198 kcal, 79,1 g vet (34,3 g verzadigd), 65 g eiwit, 63,1 g koolhydraten, 8,6 g suikers