Perentaart met amandel-frangipane

Perentaart met amandel-frangipane

Deze prachtige perentaart is er eentje voor in de boeken. Je kunt hem zowel warm als koud eten, en dubbellekker met een bolletje vanilleroomijs en voor de volwassenen een scheutje amaretto of vin santo. Houd je peertjes over? Ze zijn heerlijk voor morgenochtend bij het ontbijt, maar als ‘kers op de kaasplank’ doen ze het ook fantastisch.

Bereiding

VAN TEVOREN

1. Zet een pan klaar waar alle peertjes rechtop naast elkaar in passen.

2. Giet de vlierbloesemsiroop en 300 ml water in de pan en doe het kaneelstokje, de laurierblaadjes en kruidnagels erbij. Schil met een dunschiller reepjes schil van de sinaasappel en doe die er samen met het sap bij.

3. Schil de peren en snijd kapjes van de onderkant. Zet de peren rechtop in de pan, dek ze af met een verfrommeld vel vochtig bakpapier en laat ze 20 minuten op matig vuur pruttelen, of tot ze zacht zijn.

4. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen. Kook de siroop een beetje in, laat afkoelen, dek af en zet alles een nacht in de koelkast.

OP DE DAG ZELF

1. Verhit de oven tot 180˚C en vet een taartvorm met losse bodem met een doorsnede van 25 cm in met boter.

2. Maal de gingernuts in een keukenmachine tot fijne kruimels, pulseer 40 g boter erdoor, kieper het mengsel in de vorm en druk het tegen de bodem en de rand.

3. Maal de amandelen tot superfijne kruimels en doe de resterende boter en de basterdsuiker, eieren, vanillepasta en bloem erbij. Maal alles goed en schep het mengsel in de taartvorm.

4. Snijd zes van de peren met ongeveer 1 cm tussenruimte, vanaf het steeltje naar beneden door, waaier ze uit en druk ze, zoals op de foto, in de frangipane. Schep wat siroop op elk peertje en bak de taart 50 minuten, of tot hij goudbruin en gaar is (bedek de rand met aluminiumfolie als het te hard gaat).

SERVEREN

Snijd de taart in puntjes en serveer ze warm of koud, met de siroop, een bolletje vanilleroomijs en misschien een klein glaasje amaretto of vin santo.

LEKKERE RESTJES Overgebleven peertjes zijn heerlijk als ontbijt, brunch, dessert of bij een kaasplankje.

Energie: 444 kcal. Vet: 29 g. Verz. vet: 12,3 g. Eiwit: 42,7 g. Koolhyd.: 42,7 g. Suiker: 34 g. Zout: 0,2 g. Vezels 1,8 g.

Voor 12 personen, met een paar extra peertjes

  • 200 ml vlierbloesemsiroop
  • 1 kaneelstokje van 4 cm
  • 4 verse laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 1 grote sinaasappel
  • 12 kleine, rijpe peren
  • 240 g zachte boter, plus extra om in te vetten
  • 150 g gingernuts of gemberkoekjes
  • 200 g geblancheerde amandelen
  • 200 g lichtbruine basterdsuiker
  • 2 grote eieren
  • 2 tl vanillepasta
  • 2 el bloem
  • vanilleroomijs, voor erbij

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek