Peren tarte tatin

Peren tarte tatin

Een peren-tartetatin is weer eens wat anders dan de klassieke tarte tatin met appel. We gebruiken hiervoor ‘flaky pastry’, ook wel ‘ruw bladerdeeg’ genoemd, dat is wat steviger dan klassiek bladerdeeg. Het voordeel? Het is supermakkelijk om zelf te maken en dé basis voor deze stevige tarte tatin met peer. Lekker met een klodder hangop!

Bereiding



1. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een mengkom. Kneed het mengsel met de hand tot een samenhangende deegbal en laat deze 1 uur rusten in de koelkast. Rol daarna uit tot een ronde lap van 30 cm doorsnede.

2. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de peren, snijd ze in de lengte doormidden en verwijder de klokhuizen. Schep de halve peren om met het citroenrasp, het -sap en de gember. Smelt de boter in een ovenvaste lage pan en roer de suiker en de appelstroop erdoor. Draai het vuur dan laag, leg de walnoten en de peren met de bolle kant in de pan en leg het deksel erop – laat de peren in 10-12 minuten zachtjes garen.

3. Haal de pan met de peren en noten van het vuur en bedek met de ronde deeglap. Zet de pan in de oven en bak de tarte tatin 30-40 minuten tot het deeg goudbruin en knapperig is. Haal hem dan uit de oven en laat de taart 10 minuten afkoelen. Leg een bord op de pan, keer om en snijd de tarte tatin in puntjes. Serveer met een grote eetlepel hangop. 

Credits  Fotografie Maarten van der Wal – Styling en productie Marian Flint – Recepten en foodstyling Ingmar Niezen

 

Voor 8 personen

Voor het deeg 

  • 120 g bloem
  • 125 g roomboter
  • 125 g MonChou (roomkaas)
  • ½ tl zout


Voor de vulling 

  • 750 g peren
  • rasp en sap van 1 citroen 
  • 2 cm stukje gember, geraspt
  • 50 g roomboter
  • 75 g witte basterdsuiker
  • 2 grote el appel-perenstroop
  • 30 g geroosterde walnoten extra  een ovenvaste lage pan (ca. 26 cm doorsnede)


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek