Het lichte deeg en de friszure vulling maken deze taart een perfecte afsluiter van elke maaltijd. De hoeveelheid vulling die je nodig hebt hangt af van hoe diep de vorm is. Het geeft dus niet als er wat overblijft.
1 Doe voor het deeg de bloem, suiker, xanthaangom en het zout in de kom van een keukenmachine en meng alles de pulseerstand. Voeg de boter toe en meng pulserend tot een kruimelig mengsel. Laat doordraaien en giet het ei-watermengsel erbij tot er een zacht deeg ontstaat. Vorm er een platte bal van, wikkel in plasticfolie en laat ten minste 1 uur rusten in de koelkast.
2 Kneed het deeg kort tot het zacht en soepel is. Rol het uit tot het in een vlaaivorm van 20 cm past. Druk het deeg in de vorm en tegen de rand.
3 Ga met de deegroller over de rand om het teveel aan deeg af te snijden. Druk het deeg dan tegen de zijkant van de vorm omhoog tot het net over de rand uitsteekt. Prik de bodem een paar keer in met een vork en zet hem dan 15 minuten in de diepvries.
4 Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de deegbodem met bakpapier en vul met blindbakbonen of rijst. Zet de vlaaivorm op een bakplaat en bak het deeg 25 minuten.
5 Verwijder het papier en de bonen of rijst en bak de bodem lichtbruin in 10 minuten. Bestrijk de binnenkant met wat van het ei-watermengsel en bak nog 5 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen. Zet de oven op 150 °C.
6 Meng de eieren, suiker, slagroom, het limoensap en 150 gram van de passievruchten (een stuk of 7). Zeef het mengsel en druk zo veel mogelijk sap uit de pulp (doe wat in de zeef achterblijft weg).
7 Giet dit custardmengsel in de deegvorm en bak in 40-45 minuten stevig, maar in het midden nog zacht. Laat iets afkoelen en dan koud worden in de koelkast.
8 Meng de overige passievrucht met de poedersuiker en smeer op de taart.
Tip
Xanthaangom is een natuurlijk verdikkingsmiddel en vervangt gluten. Het is online te bestellen op de-zuidmolen.nl.
Per portie 518,8 kcal, 30,1 g vet (17,9 g verzadigd), 7,6 g eiwit, 56,4 g koolhydraten, 31,4 g suikers