Als jurylid van ‘Heel Holland Bakt’ heeft Janny van der Heijden mogen proeven van de meest bijzondere baksels van Neer
Neerlands beste thuisbakkers.
Als geen ander weet ze wat ze moet bakken om de feestdagen te voorzien van extra glans. Over de vraag wat haar ultieme recept voor de donkere dagen van december is, hoeft ze niet lang na te denken. ‘Ik ben dol op gevulde oliebollen,’ vertelt ze enthousiast. Traditiegetrouw viert ze met haar oudtante de jaarwisseling, een avond waarop een enorme schaal zelfgebakken oliebollen absoluut niet mag ontbreken.
Haar voorwaarden voor het lekkere oudejaarsgebakje reiken verder dan slechts gevuld. ‘Ik houd absoluut niet van krenten, die worden bitter als ze aan de buitenkant van het beslag zitten. Ik kies liever voor rozijnen, bij voorkeur in verschillende kleuren. Ze zijn zachter dan krenten en verhouden zich veel beter tot het beslag.’
Voor een echte, essentiële Janny-touch geeft de bakkoningin haar oliebollen nog wat extra’s mee. ‘Om te variëren gebruik ik verschillende soorten fruit. In dit recept voeg ik cranberry’s en appel toe aan het beslag. Als ik bak, probeer ik altijd buiten de gebaande paden te zoeken naar spannende smaken.’ Voor wie genoeg heeft van de geijkte, kleffe bol, die enkel goed smaakt bedolven onder een dikke laag poedersuiker, is dit recept een verademing. Dus plop die fles champagne open en vier oud & nieuw in stijl!
1. Doe de helft van de lauwe melk in een kom en verbrokkel de verse gist erboven. Voeg de suiker toe en roer tot alles is opgelost in de melk.
2. Doe de bloem in een andere kom, maak een kuiltje in het midden en strooi het zout langs de rand. Schenk dan de gistoplossing in het kuiltje en breek het ei erboven. Spatel de natte ingrediënten van binnen naar buiten
om ze te vermengen met de bloem.
3. Voeg geleidelijk de rest van de melk toe en klop het geheel met een mixer met deeghaken tot een glad, egaal beslag. Het moet enigszins vloeibaar zijn.
4. Voeg de rozijnen, cranberry’s en het citroenrasp samen met de blokjes appel toe aan het beslag. Klop het mengsel met een houten lepel luchtig.
5. Laat het beslag afgedekt met een vochtige theedoek 1 uur rijzen op een warme plek. Verwarm ondertussen de frituurolie op 180 °C. Controleer de temperatuur met een keukenthermometer of laat een druppel beslag in de olie vallen — als die begint te bruisen, is de olie heet genoeg.
6. Roer het gerezen beslag nog kort door. Doop een ijslepel in olie en schep daarmee bollen van het beslag. Bak de oliebollen in porties in 5-7 minuten goudbruin en gaar. Schep ze met een schuimspaan uit het vet, laat ze uitlekken op een schaal die is bekleed met keukenpapier en herhaal tot het beslag op is. Happy New Year!
Dit is een recept van Janny van der Heijden.