- Bij dit recept draait alles om de voorbereiding. Zodra je alle ingrediënten klaar hebt staan, gaat de rest behoorlijk snel.
- Verwarm de kokosolie in een pan op laag vuur en bak de sjalotten tot ze zacht en geurig worden. Bak de knoflook, het korianderzaad, de gember, het citroengras en de gehakte koriandersteeltjes mee tot ze bruin verkleuren. Je kunt een scheut water erbij gieten als de sjalotten te droog worden.
- Voeg de (glutenvrije) sojasaus, bouillon en cayennepeper toe. Breng de bouillon aan de kook. Voeg de wortels toe, draai het vuur lager en laat de bouillon een paar minuten zachtjes koken. De wortels hebben iets meer tijd nodig dan de andere groenten om gaar te worden, dus laat ze eerst een beetje zacht worden voordat je verder gaat met de volgende stap.
- Voeg de tomaten, asperges, tuinbonen en gehakte bladgroente naar keuze toe. Kook de groenten zachtjes op laag vuur. Voeg de helft van de korianderblaadjes toe en breng de soep op smaak met zout en peper. Als je een beetje extra pit wilt, kun je nu cayennepeper naar smaak toevoegen of een groene chilipeper.
- De soep wordt steeds iets dikker en de tomaten worden steeds iets zachter terwijl hij zachtjes kookt. Voeg wat meer koriander toe zodra de groenten gaar zijn. Bewaar de rest van de korianderblaadjes ter garnering.
- Schep de soep in kommen, bestrooi hem met de geroosterde cashewnoten en de rest van de verse koriander, en serveer hem.
No waste tip:
Als je dat lekker vindt, kun je de soep serveren met een graan of peulvrucht. Schep de soep dan bijvoorbeeld op wat rijst of gierst of gooi er wat gekookte kikkererwten in. De soep doet het ook goed als hij gepureerd is. Pureer de helft van de overgebleven soep, of alles, warm de soep op het fornuis op en geniet ervan. Je kunt ook de basis van deze soep gebruiken en hem aanpassen door alle groenten die je hebt liggen in de koelkast of die je die week toevallig hebt gekocht erbij te doen.
4 tot 6 personen
• 2 tl kokosolie
• 2 sjalotten, fijngehakt
• 4 tenen knoflook, geperst of fijngehakt
• 1 tl korianderzaad
• ongeveer 5 cm gemberwortel, fijngehakt of geraspt
• 1 lange stengel citroengras, fijngehakt
• grote handvol verse koriander, steeltjes fijngehakt, blaadjes heel gehouden
• 4 el (glutenvrije) sojasaus
• ongeveer 1,5 l bouillon
• 1 tl cayennepeper
• 2 wortels (iedere variant), in dunne plakjes
• 2 middelgrote (of 4 kleine) tomaten, in vieren
• ongeveer 10 tot 15 groene asperges, in de lengte en doormidden gesneden
• 200 g dubbelgedopte tuinbonen
• 200 g gehakte bladgroente (spinazie, snijbiet of je kunt indien verkrijgbaar ook Aziatische bladgroente gebruiken)
• zout en peper
• 70 g cashewnoten, geroosterd