Notenterrine met salsa rosso

Notenterrine met salsa rosso

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet een cakeblik (inhoud 1 liter) in met boter en bekleed de bodem en wanden met bakpapier. Kook de quinoa al dente en houd apart.

2. Rooster de noten 5 minuten in een koekenpan op laag vuur, of tot ze beginnen te verkleuren. Hak ze grof en doe ze over in een grote kom.

3. Week de porcini 1 minuut in een kommetje heet water. Knijp overtollig vocht eruit, snijd fijn en zet apart.

4. Fruit de uisnippers en bleekselderij in wat olie in circa 15 minuten zacht; voeg de knoflook de laatste 5 minuten toe. Draai het vuur hoog, roer de porcini en de portobello’s erdoor, en dan de boter. Bak dit alles nog 5 minuten. Voeg tot slot de tijm toe.

5. Roer dit mengsel door de noten, samen met de quinoa, cayennepeper, het paprikapoeder, de oregano, zongedroogde tomaten, gedroogde vruchten, citroenrasp en peterselie.

6. Meng de eieren en het broodkruim er met je handen door. Schep het mengsel in het cakeblik, druppel er wat olijfolie over en bestrooi het geheel met de extra tijm.

7. Maak alles gereed voor de gebakken kaas. Laat de kaas in zijn doosje, neem het deksel eraf en duw de tenen knoflook en takjes tijm erin. Eindig met wat druppels olijfolie en zet de kaas klaar op een bakplaat.

8. Maak de salsa rosso. Bak de ui en knoflook in een scheutje olijfolie in 10 minuten zacht. Voeg de azijn toe en laat alles zachtjes koken. Voeg dan de tomaten uit blik toe. Verkruimel de gedroogde chilipeper erboven, voeg het kaneelstokje en de citroenrasp toe en stoof alles 20 minuten; prak de tomaten en voeg halverwege wat zout en peper naar smaak toe.

9. Bak de notenterrine 45–50 minuten in de oven. Zet 20 minuten voor het einde van de baktijd ook de kaas in de oven.

10. Als je notengerecht gaar en bovenop krokant is, neem je de terrine uit de oven en laat je het 10 minuten afkoelen. Serveer met de salsa rosso en gebakken kaas.

Per portie 734 kcal, 51,6 g vet (18,8 g verzadigd), 30,5 g eiwit, 38,6 g koolhydraten, 22,4 g suikers

8 personen

  • 40 g boter, plus extra
  • 100 g quinoa
  • 200 g gemengde ongezouten noten
  • handvol porcini (gedroogd eekhoorntjesbrood)
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • olijfolie
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 portobello’s, in stukjes
  • blaadjes van 5 takjes tijm, plus extra
  • ½ tl cayennepeper
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 8 zongedroogde tomaten, grof gesneden
  • 100 g gedroogde cranberry’s, grof gesneden (laat er ook wat heel)
  • 100 g gedroogde abrikozen, grof gesneden
  • rasp van 2 citroenen
  • klein bosje peterselie, gehakt
  • 4 grote eieren
  • 60 g verse broodkruimels

Gebakken kaas

  • 1 stuk vacherin kaas (Franse kaas, à 500 g)
  • 4–5 tenen knoflook
  • 3–4 takjes tijm
  • olijfolie

Salsa rosso

  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, in plakjes
  • olijfolie
  • scheutje rodewijnazijn
  • 2 blikjes tomaten (à 400 g)
  • ½ tl gedroogde chilipeper
  • 1 kaneelstokje
  • rasp van 1 citroen

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine