Laat het heerlijk avondje maar komen! Dit is een speculaas en chocolate chip cookie ineen, superlekker én makkelijk te bakken. Je kunt voor de amandelversiering bovenop de foto hiernaast namaken of zelf iets bedenken.
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Je kunt alvast met behulp van een bord een mooie ronde cirkel van 30 cm doorsnede op het bakpapier tekenen als houvast. Zorg er wel voor dat de getekende kan op de onderkant van het bakpapier zit.
2. Klop de boter met de basterdsuiker en rietsuiker met de elektrische handmixer in een kom. Niet te lang, maar tot het net allemaal goed gemengd is, zo’n 30 seconden. Klop dan kort één ei erdoor. Zeef de bloem, het zout, het bakpoeder en de speculaaskruiden erboven en kneed het snel door elkaar. Dus niet te lang doorkneden, stop als alles gemengd is. Schep of kneed vervolgens alle chocolade erdoor.
3. Vorm een grote cirkel van het deeg op de bakplaat. Zorg dat-ie overal ongeveer even dik is, plusminus 1-1,5 cm. Versier de koek dan met amandelen, maak een mijter of het hoofd van Ozosnel. Maar bloemen of een klassieke speculaasmolen kan ook hè! Klop het andere ei los en bestrijk de koek heel licht met ei. Bak de koek in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten donkerbruin en gaar. Bak hem niet te lang want dan is-ie niet meer lekker chewy in het midden. Laat 5 minuten afkoelen op de bakplaat, til ze dan op een rooster, laat verder afkoelen en val aan…