Recept
Matchacookie met amandel en witte chocolade
Deze koekjes waren een van de eerste op het menu van Krümel. Ik had een duidelijk beeld voor ogen van een matchacookie met witte chocolade, omdat het bittere van de matcha zo goed samengaat met het zoete en romige van witte chocolade. Voor wat extra textuur en zout heb ik ook grote stukken geroosterde en gezouten amandel toegevoegd. Drink er een grote kop matchalatte bij – de perfecte combinatie, neem dat maar van mij aan!, aldus Kaja auteur van Cookies & Crumbs.

Ingrediënten
CA 15 cookies
- 190 g boter uit de koelkast, in stukjes
- 135 g lichte muscovadosuiker (oerzoet)
- 90 g kristalsuiker of witte basterdsuiker
- 2 eieren
- 320 g meel
- 15 g maizena
- 10-15 g matchapoeder, de beste die je kunt vinden
- 5 g (12/3 tl) bakpoeder
- 2 g (2/3 tl) zout
- 90 g witte chocolade, grof gehakt
- 135 g + 50 g gezout en amandelen, grof gehakt
Bereiding
- Doe de boter in een kom of een staande mixer met platte menghaak. Mix 15 seconden op gemiddelde snelheid, tot de boter uit elkaar begint te vallen.
- Voeg beide suikers toe en mix circa 30 seconden, tot alles grof gemengd is. Schraap de boter weg langs de randen. Voeg de eieren toe en mix 20 seconden, tot ze mooi gelijk verdeeld zijn. Mix niet te lang, het geeft niet als het ei niet helemaal door de rest van het beslag is geklopt.
- Meng meel, maizena, matchapoeder, bakpoeder en zout in een aparte kom. Voeg de helft van de droge ingrediënten toe aan het botermengsel, mix maximaal 10-14 seconden, voeg de rest toe en herhaal. Schraap de bodem tussendoor schoon.
- Voeg als laatste de chocolade en 135 gram gehakte amandelen toe en mix op lage snelheid tot de chocolade grof gemengd is met de rest van het deeg.
- Maak balletjes van 75 gram – 1 volle ijsschep of circa 3 eetlepels – tot je ongeveer 15 cookies hebt. Strooi 50 gram gehakte amandelen over het deeg en druk lichtjes in de balletjes zodat ze blijven zitten (of rol de balletjes tussen je handen zodat de amandelen in het deeg belanden). Stop de balletjes in een plastic bakje met deksel of leg op een dienblad dat je afdekt met plasticfolie. Laat minstens 3 uur rusten in de koelkast, maar het liefst tot de volgende dag.
- Verwarm de oven voor tot 190 °C (hetelucht), of 210 °C (boven- en onderwarmte).
- Leg de balletjes met circa 5 centimeter tussenruimte op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak 9-10 minuten midden in de oven. Gebruik één bakplaat per keer als je geen heteluchtoven hebt. De koekjes zijn als het goed is wat uitgelopen en gerezen en beginnen vast van vorm te worden. De buitenkant is licht vochtig en zonder barsten.
- Haal de bakplaat met koekjes uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Leg de koekjes dan op een rooster en laat nog minstens 10-15 minuten rusten.