Dit is geen traditionele tiramisu, maar de laagjes lange vinger en zachte vanillemascarpone doen wel sterk denken aan het dessert dat we allemaal kennen en waar we zo dol op zijn. Door de kersen, limoncello en witte chocolade voelt het lichter aan en dwaal je in gedachten af naar lange zomerdagen aan de Amalfikust.
1. Schil boven een kleine pan met een dunschiller de schil van de sinaasappels in reepjes. Knijp de citrusvruchten er vervolgens boven uit, voeg 100 ml limoncello en 2 eetlepels honing toe, en laat het mengsel op matig vuur tot een dikke siroop inkoken.
2. Bedek de bodem van een schaal van 24 cm met de lange vingers (of gebruik de cakeafsnijdsels van mijn Rumbaba uit Amalfi op blz. 352, dan heb je een mooi excuus om ze allebei te maken!). Meng de koude espresso met de overgebleven limoncello, sprenkel de helft hiervan over de lange vingers of cake en druk de boel een beetje aan zodat het mengsel goed geabsorbeerd wordt.
3. Klop de mascarpone, yoghurt, vanillepasta en de overgebleven honing door elkaar, en schep de helft van het mengsel in een egale laag in de schaal. Ontpit de kersen, scheur de vruchtjes in stukjes en strooi die over de mascarpone. Leg de rest van de lange vingers erop, besprenkel met de overgebleven koffie en dek de boel af met de overgebleven mascarpone.
4. Schep de siroop en gesuikerde schilletjes op de tiramisu en sprenkel er wat extra vergine olijfolie over. Dek de schaal af en zet hem minstens 4 uur, maar liefst een hele nacht, in de koelkast. Schaaf of rasp ten slotte de witte chocolade erover.
Dit recept komt uit het boek ‘Jamie kookt Italië’ van Jamie Oliver (€29,99, Kosmos Uitgevers).
[Credits: fotografie David Loftus]
Calorieën: 443 kcal – Vet: 20,9 g – Verz. vet: 12,7 g – Eiwit: 6,3 g – Koolhyd.: 44,9 g – Suiker: 38,9 g – Zout: 0,2 g – Vezels: 1 g