Lente-tajine met couscous en abrikozen

Lente-tajine met couscous en abrikozen

Als je deze kleurrijke tajine met een simpele versie van couscous serveert, zoals op de foto, wees dan royaal met alles wat je erdoor mengt (van droge naturel couscous wordt niemand blij). Ik schenk hete groentebouillon over droge, volkoren couscous, breng hem op smaak, voeg boter (of olijfolie) toe en laat hem een paar minuten staan. Vervolgens worden er lekker veel fijngehakte zachte kruiden, geraspte citroenschil, gehakte gerookte amandelen, granaatappelpitten en reepjes gedroogde abrikozen, plus wat citroensap en extra blaadjes munt door gemengd. Voor een veganistische versie vervang je de boter en honing door olijfolie en ahornsiroop

Bereiding

1. Smelt de boter in een grote braadpan op vrij laag vuur. Voeg de specerijen, gember en prei toe en bak ze zachtjes 5 minuten of tot de prei doorzichtig, maar niet verkleurd is. Roer de knoflook erdoor en bak hem een minuut mee. Voeg dan de kaneel, aardappels en bouillon toe. Zet het vuur hoger en breng de bouillon aan de kook. Zet het vuur middelhoog zodra de bouillon suddert, leg het deksel op de pan en laat het mengsel 10 minuten koken.

2. Voeg de ingemaakte citroenen (met schil en al), wortels, flageoletbonen of linzen en honing toe en laat het mengsel nog 10 minuten koken.

3. Voeg de doperwten, sugarsnaps of peultjes en olijven toe en laat alles 5 minuten sudderen.

4. Proef en voeg indien nodig zout en peper toe (je kunt ook een beetje citroensap toevoegen om het gerecht wat frisser te maken, maar als het goed is, hebben de ingemaakte citroenen al voor voldoende frisheid gezorgd). Haal het gerecht van het vuur, schep het op een bedje van gepimpte couscous, zoals beschreven staat in de inleiding, en bestrooi het royaal met takjes munt en granaatappelpitten.

Voor 4-6 personen

Voorbereiding 25 min; Bereiding 35 min

  • 50 g boter
  • 2 tl komijnzaad, gemalen
  • 2 tl korianderzaad, gemalen
  • 1 el mild paprikapoeder
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • 40 g verse gemberwortel, fijngeraspt
  • 3 kleine jonge preien, in dikke ringen
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 kaneelstokje
  • 300 g smaakrijke, kleine nieuwe aardappels, zoals La Ratte, gehalveerd
  • 650 ml hete groentebouillon
  • 3 ingemaakte citroenen, elk in acht partjes
  • 200 g miniwortels, schoongeboend, grote gehalveerd
  • 400 g flageoletbonen of groene linzen uit blik, uitgelekt
  • 1 el honing
  • 200 g verse, gedopte doperwten
  • 200 g sugarsnaps of peultjes
  • 90 g grote groene olijven zonder pit
  • citroensap, naar smaak
  • 1 klein bosje takjes munt
  • 1 kleine granaatappel, alleen de pitten
  • zout en vers gemalen zwarte peper

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek