Carolina van Dorenmalen, a.k.a. Foodie-ness, heeft twee jaar in Frankrijk gewoond en voor deze typische Franse, schelpvormige cakejes uit Commercy kun je haar nog steeds wakker maken. Probeer ze eens en we durven te wedden dat het verslavingsgevaar op de loer ligt…
1. Verwarm de oven voor op 175 C en vet de madeleinevormen in met bakspray. Zet ze tot gebruik in de koelkast.
2. Maal de pistachenoten in een keukenmachine met 1 eetlepel poedersuiker fijn. Houd 1 eetlepel achter voor garnering.
3. Klop in een kom de eieren luchtig met een handmixer. Voeg de honing, kokosolie en het citroensap toe en klop nog 1 minuut op de hoogste stand. Meng de speltbloem, de gemalen pistachenoten, zout en bakpoeder en voeg dit mengsel lepel voor lepel toe aan het beslag. 5patel tot slot het vanille-extract en de citroenrasp erdoor. Zet het beslag 15 minuten in de koelkast.
4. Verdeel het dan over de madeleinevormen (vul de holtes niet helemaal tot de rand) en tik één tot twee keer met de vorm op het aanrecht om grote luchtbellen uit het beslag te krijgen.
5. Bak de madeleines circa 15 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze goudbruin zijn. Haal ze direct uit de bakvorm en laat ze afkoelen op een rooster.
6. Bestuif ze met poedersuiker en het apart gehouden pistachekruim.
Voedingswaarden: 91 kcal • 6,5 g vet • 5,3 g koolhydraten • 2,2 g suikers • 2,3 g eiwit