Lamskebab met kruidendipsaus

Lamskebab met kruidendipsaus

Voor dit kebab-recept heb je prikkers nodig. Gebruik je houten, laat ze dan eerst 2-3 uur weken in water, anders verbranden ze straks. Begin een dag van tevoren met voorbereiden.

Bereiding



1 Mix alle ingrediënten voor de marinade behalve de suiker in een keukenmachine tot een glad mengsel. Doe de marinade en de blokjes lamsvlees in een grote plasticzak en knoop hem goed dicht. Schud goed met de zak zodat de marinade de vleesblokjes allemaal bedekt. Leg ze in de plasticzak in de koelkast en laat het geheel maximaal 12 uur marineren
zodat de smaken goed kunnen intrekken maar niet te heftig worden.

2 Giet de volgende dag het marinadevocht dat niet in het vlees is getrokken in een pan, breng het aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken op laag vuur, of tot het voor de helft is ingekookt. Voeg de basterdsuiker toe en roer tot-ie helemaal is opgelost (dit geeft straks een extra mooie glans aan het vlees).

3 Rijg aan de houten prikkers (of metalen vleespennen) de blokjes vlees en ananas om en om. 

4 Zorg dat de barbecue goed heet is: zet de gasbarbecue op de hoogste stand of zorg ervoor dat de houtskooltjes gloeiend heet zijn. Smeer het rooster in met wat olie, anders blijft
het vlees er straks tijdens het bakken aan plakken.

5 Gril de lamsspiesjes 2–3 minuten per kant, draai het vlees om de minuut even om en smeer ze steeds in met de ingekookte marinade als je ze omkeert — smeer eventueel nog wat extra olie op het rooster als het vlees eraan blijft plakken. Na ongeveer 2 minuten is het vlees medium-rare. Houd je van iets meer well-done, voeg dan een minuut grilltijd per kant toe.

6 Is het buiten slecht weer, dan kun je de lamsspiesjes ook in een pan grillen. Verhit dan een grillpan op middelhoog tot hoog vuur, gril de spiesjes 6-8 minuten en draai ze om de
2 minuten even om ‒ bestrijk ze bij het omkeren telkens met de ingekookte marinade.

7 Meng voor de dipsaus alle ingrediënten in een kom. Leg de kebabspiesjes op een bord en druppel de dip erover of serveer apart. Geef er warm platbrood en een frisse, groene salade bij.

Per portie 871 kcal, 65,8 g vet (24,1 g verzadigd), 46,1 g eiwit, 25,5 g koolhydraten, 24,8 g suikers

4 personen

• 1 kg lamsbout of lamsschouder, ontbeend, zeentjes verwijderd, in blokjes (à 5 cm)

• 1 rijpe ananas, geschild, kern verwijderd, in blokjes (à 5 cm)

• salade en warm platbrood, voor erbij



Dipsaus

• 30 g koriander, gehakt

• 30 g bladpeterselie, gehakt

• ½ rode chilipeper, zaadjes verwijderd, fijngesneden

• sap van ½ limoen

• 3 el olijfolie



Lamsmarinade

• 3 tenen knoflook, gepeld, gehakt

• ¼ kleine prei, grof gesneden

• 1 rode chilipeper, grof gesneden

• stukje gemberwortel (à 2 cm), geschild, fijngehakt

• 250 ml vers ananassap

• 50 ml donkere sojasaus

• 3 el sesamolie

• sap van ½ limoen

• 1 el donkere basterdsuiker


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine