Dit is een ontzettend makkelijk en snel recept met een superlekker resultaat. Want hoewel de sbrisolona er niet spectaculair uitziet, maakt hij dat helemaal goed met de smaak. Deze koek uit Mantova in Noord-Italië (ik vind het meer een grote koek dan een taart) hoor je niet te snijden, maar in brokken te breken. De naam is een afgeleide van het woord briciole, wat kruimels betekent. De sbrisolona wordt vaak als dessert gegeten, je besprenkelt de koek dan met een beetje grappa. Zelf eet ik hem het liefst met een glaasje zoete dessertwijn erbij. Of gewoon tussendoor. Want als ik hem eenmaal gemaakt heb, kan ik maar moeilijk wachten tot het tijd is voor het dessert’, aldus Sarena Solari.
1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Maal of hak de blanke en de ongepelde amandelen. Ze hoeven niet helemaal fijngemalen te worden, er mogen wat grotere stukjes in zitten.
3. Doe het maïsmeel, de bloem, kristalsuiker en de boter in een kom. Voeg de citroenrasp, het zout en de eidooier toe. Voeg de noten toe en meng alles door elkaar door het tussen je handen te wrijven. Het deeg is klaar wanneer alles is opgenomen en je een onsamenhangend, kruimelig deeg hebt.
4. Verdeel het deeg over een ingevette bakvorm. Strooi het er losjes in en druk het deeg niet aan. Strooi er de 2 eetlepels suiker over en zet de vorm in de voorverwarmde oven. Bak de sbrisolona ca. 45 minuten tot hij goudbruin van kleur is.
5. Laat hem helemaal afkoelen en haal hem daarna voorzichtig uit de vorm.
Het is bij dit kruimeldeeg belangrijk dat je snel werkt en het deeg niet te veel kneedt, zodat het niet opwarmt. Het is niet erg als het deeg niet helemaal glad is. Hierdoor krijg je de brosse structuur die zo kenmerkend is voor de sbrisolona.
Dit recept komt uit het boek ‘Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari’ van Sarena Solari (€24,99, Kosmos Uitgevers).