Kruidige linzenballetjes 

Kruidige linzenballetjes 

“Ik weet dat deze balletjes misschien een beetje vreemd klinken maar ze zijn verrukkelijk, vooral geserveerd met tomatenrelish en aangemaakt met knoflookroom. Dankzij de tijm, rozemarijn, peterselie, knoflook en ui zitten ze vol smaak. Ik vind het lekker om ze simpelweg op te dienen met wat zilvervliesrijst en een salade.” Aldus Ella in ‘Deliciously Ella Het plantaardige kookboek’

Bereiding

.

1. Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtoven 180 °C).

2. Kook eerst de linzen in een pan water 20-25 minuten tot ze zacht zijn, maar nog een beetje bite hebben. Laat ze uitlekken en afkoelen tot kamertemperatuur.

3. Bak terwijl de linzen koken de ui en knoflook in een scheutje olijfolie en met wat zout in een pan op middelhoog vuur 5-10 minuten tot ze zacht zijn. Laat ze afkoelen tot kamertemperatuur.

4. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en maal ze op de pulsstand tot een dikke pasta. Schep balletjes van dit mengsel met een ijsschep uit de keukenmachine, draai ze als je wilt in je handen rond tot ze wat gladder zijn en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze 35-40 minuten in de oven. Controleer of de linzenballetjes gaar zijn door een mes in het midden van een balletje te steken; als het er schoon uit komt zijn ze gaar en anders moeten ze nog iets langer in de oven.

5. Maak terwijl de balletjes in de oven staan de tomatenrelish en knoflookroom. Pureer voor de relish gewoon alle ingrediënten met wat zout glad in de keukenmachine op de pulsestand. Doe hetzelfde voor de knoflookroom en voeg daar zout en peper naar smaak aan toe. Serveer de linzenballetjes met de relish en knoflookroom.

Tip: Deze balletjes zijn heerlijk als je ze direct uit de oven warm serveert; als je dat doet, warm de tomatenrelish dan ook zachtjes op.
 

Voor 10 stuks.

  • 150 g gedroogde groene linzen
  • 1 grote ui, in ringen
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 2 el boekweitmeel
  • 2 el olijfolie handvol peterselie, grof gehakt
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • zout en peper


Voor de tomatenrelish

  • 6 el tomatenpuree
  • 3 tenen knoflook, gepeld
  • 2 tl balsamicoazijn
  • 1 tl ahornsiroop
  • 100 ml water
  • handvol peterselie
  • snuf komijnpoeder
  • snuf chilipoeder
  • snuf gerookte-paprikapoeder


Voor de knoflookroom

  • 100 g cashewnoten, minstens 3 uur in water geweekt, uitgelekt
  • 10 el amandelmelk
  • 3 tenen knoflook, geroosterd*
  • scheutje citroensap




*Geroosterde knoflook: Het lijkt misschien extra werk, maar op deze manier bereid krijgt knoflook een heerlijke zoetheid, die gerechten een zachte smaak geeft in plaats van de soms scherpere smaak van rauwe tenen. Wij roosteren een paar bollen/tenen tegelijk als de oven aan staat en bewaren ze voor de volgende keer dat we een dip, hummus of falafel maken – ze zijn in een luchtdichte doos een week houdbaar in de koelkast. Verwarm om ze te maken de oven voor op  220 °C (heteluchtoven 180 °C). Haal de knoflooktenen los, pel ze en leg ze op een bakplaat – je kunt ze droog roosteren of besprenkeld met een beetje olijfolie. Rooster ze 10 minuten en laat ze afkoelen voordat je ze opbergt.



 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine