Deze ‘broodjes’ met sinaasappelrasp, cranberry’s en kaneel laten het huis heerlijk ruiken naar ‘kerst’. Maar ze zijn uiteraard ook gewoon middenin de zomer te eten. Mocht je geen cranberry’s kunnen vinden, dan kun je deze ook achterwege laten of een andere rode bes gebruiken.
1 Los in een grote kom de gist op in de warme melk; roer met een garde. Voeg het eerste ei toe en klop het erdoor. Zeef boven een andere kom de beide meelsoorten en voeg kaneel, een klein snufje zout en de boter hieraan toe. Gebruik je handen om er een kruimelig mengsel van te maken. Voeg het toe aan het melkmengsel, samen met de suiker en vervolgens het tweede ei. Klop er een deeg van.
2 Blijf kloppen tot het deeg loslaat van de zijkant van de kom. Kneed het in 5 minuten glad op een met meel bestoven werkvlak. Leg het terug in de kom, bedek de kom deeg met een met olie ingevet stuk plasticfolie en laat het op kamertemperatuur 30 minuten rijzen. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
3 Meng alle ingrediënten voor de vulling in een kom.
4 Verdeel het gerezen deeg doormidden en rol beide helften op een met meel bestoven uit tot een rechthoek van 40 x 30 cm. Spreid de vulling uit over de rechthoeken en rol ze losjes op, met vulling en al. Snijd beide rollen in plakken van 2,5 cm.
5 Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en leg de plakken erop. Duw er zachtjes op, zodat ze iets worden uitgespreid. Bedek ze met ingevette vershoudfolie – laat 20 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 220 ºC.
6 Bestrijk de koffiebroodjes met het laatste geklopte ei en bestrooi ze met wat suiker. Bak ze in 15–18 minuten goudbruin en laat ze afkoelen op een rooster. Bestrijk ze met verwarmde abrikozenjam of honing. Serveer ze warm of koud.
Per portie 361 kcal, 13,2 g vet (7,4 g verzadigd), 6,8 g eiwit, 57,3 g koolhydraten, 22 g suikers