‘Het is niet moeilijk te raden waarom deze koekjes pesche dolci – ‘zoete perziken’ – genoemd worden. Door hun zachtroze kleur moet je wel direct verliefd op ze worden. Mijn oma maakte de koekjes (die behalve hun vorm niets te maken hebben met perziken) altijd met Pasen. Dan stond er een schaal vol op tafel. Mijn oma was niet de enige die ze maakte: het hele dorp bakte ze en stiekem was het altijd een strijd wie de mooiste en lekkerste had. Voor mij waren dat natuurlijk die van mijn oma’, aldus Sarena Solari.
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Zeef de bloem en het bakpoeder op een schoon werkblad en maak de pasta frolla.
2. Haal het deeg uit de koelkast en maak 40 balletjes van ca. 3 cm doorsnede.
3. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 20-25 minuten in de voorverwarmde oven tot ze lichtbruin beginnen te kleuren. Leg de halve bollen op een rooster en laat ze helemaal afkoelen.
4. Hol de halve bollen uit met een mesje. Doe dit heel voorzichtig, want ze breken snel. Bewaar de kruimels, deze gebruik je voor de vulling. Als er nog grote stukken in zitten, verkruimel deze dan ook.
5. Smelt voor de vulling de chocolade au bain-marie: hang een hittebestendige kom boven een pan met een laagje zacht kokend water. Zorg ervoor dat de bodem van de kom het water niet raakt. Roer regelmatig tot de chocolade is gesmolten. Meng de gesmolten chocolade door 2/3 van de jam. Voeg het cacaopoeder en de koekkruimels toe en meng door elkaar. Voeg lepel voor lepel de rest van de jam toe tot je een zachte, stevige, niet te dunne vulling hebt: deze mag niet uitlopen. Het kan zijn dat je niet alle jam nodig hebt; dit hangt af van de jam en de hoeveelheid kruimels die je gebruikt.
6. Vul een uitgeholde halve bol met 1 volle theelepel vulling en druk er voorzichtig een andere uitgeholde helft tegenaan. Doe dit tot alle halve bollen op zijn. Nu kun je de ‘perziken’ kleuren. Breng 200 ml water aan de kook en voeg 150 g kristalsuiker toe. Roer tot die is opgelost, haal van het vuur, voeg de likeur toe en roer goed. Doe de resterende suiker in een kommetje.
7. Doop de pesche dolci kort in de likeur en daarna in de kristalsuiker. Draai de perziken goed rond zodat ze helemaal bedekt zijn met suiker. Leg ze op een bord te drogen. Steek in elke perzik een blaadje munt om het af te maken.
8. Oorspronkelijk wordt voor de rode kleur de likeur Alchermes gebruikt. Ik heb die vervangen door frambozenlikeur, omdat ik die lekkerder vind. Je kunt een likeur naar keuze gebruiken, zolang die maar rood is. Gebruik je liever geen alcohol, kies dan voor limonadesiroop.
Dit recept komt uit het boek ‘Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari’ van Sarena Solari (€24,99, Kosmos Uitgevers).