Knapperige feta salade

Knapperige feta salade

Deze kom vol knapperige groenten en grote plakken feta zou ik zonder problemen elke avond kunnen eten. Urfa biber is een Turkse gedroogde chilipeper die verwant is aan de aleppopeper; hij is licht pittig en heeft de zoetheid van pure chocolade en rozijnen, met een paar rokerige accenten. Koop hem op internet of in een Turkse winkel.

Bereiding

1. Snijd de venkel en de radijsjes in dunne plakjes. Snijd de komkommers overdwars in plakjes van 1 centimeter dik. Leg de venkel, radijsjes en de komkommers in een grote kom ijskoud water met flink wat zout. Hierdoor worden de radijsjes minder scherp, worden alle groenten superknapperig en stevig, en worden ze tegelijkertijd op smaak gebracht.

2. Klop ondertussen 3 eetlepels olie, 1 eetlepel citroensap, de azijn, oregano, munt en de urfa biber door elkaar in een kleine kom. Proef en breng op smaak met zout en peper. Snijd de feta in plakken van 5 millimeter dik.

3. Giet de venkel, radijsjes en de komkommers af en leg ze op een schone theedoek; vouw de theedoek eroverheen en dep de groenten droog. Doe ze in een grote slakom. Halveer de tomaten en voeg ze toe. Voeg het sesamzaad en de dressing toe. Breng op smaak met zout en peper en meng met je handen tot alles bedekt is met de dressing. Verdeel de salade over 4 diepe borden en leg een paar plakken feta op elke portie. Strooi er wat urfa biber over en besprenkel de salade met olie.

Improviseer

Probeer daikon, rammenas, watermeloen – radijs, langwerpige radijs en/of ijspegels gebruik citroen – komkommers of 1 grote komkommer vervang de kerstomaten door een grote vleestomaat, in stukjes neem ricotta salata of verse schapenkaas in plaats van feta gebruik geen urfa biber, maar aleppo- of maraspeper

Improviseer

Heb je geen citroen, gebruik dan 2 eetlepels rodewijnazijn als je geen gedroogde munt kunt vinden, kun je een zakje muntthee openknippen en dat gebruiken

Voor 4 personen

  • 1 venkelknol
  • 1 bosje radijsjes, bovenkant afgesneden
  • 4 Perzische (mini)komkommers
  • grof zeezout; versgemalen peper
  • 3 el extra vergine olijfolie, plus extra
  • voor het besprenkelen
  • 1 el vers citroensap
  • 1 el rodewijnazijn
  • 1 tl gedroogde oregano, verkruimeld
  • 1 tl gedroogde munt
  • 1 tl urfa biber, plus extra voor erbij
  • 170 g feta
  • 170 g kerstomaten
  • 2 el sesamzaad, geroosterd

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek