Kleurige knolgroente salade

Kleurige knolgroente salade

Wat een kleurrijk plaatje, deze knolgroente salade. Heerlijk voor op een lente- of zomerdag, met de barbeque op de achtergrond aan.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 190 ºC. Laat kinderen die oud genoeg zijn je helpen met de bietjes in stukjes te snijden, de wortels in lange helften en de ui in partjes. Verdeel de groente over de bodem van een braadslee.

2. Voor de dressing: verwijder schil en wit van de sinaasappel en snijd één helft in dunne plakjes. Knijp de andere helft uit boven een pot met deksel, voeg de honing toe en verdriedubbel de dressing met olijfolie. Doe het deksel erop en laat de kinderen er flink mee schudden.

3. Stamp de korianderzaadjes fijn in een vijzel. Schep 3 eetlepels dressing over de groenten (bewaar de rest). Voeg flink wat zout en peper plus het korianderzaad toe. De kinderen zullen het leuk vinden om alles door elkaar te husselen. Bak de groenten 30–40 minuten; schep ze halverwege om.

4. De kinderen kunnen het brood in stukjes trekken en de kip in reepjes scheuren of de kaas verkruimelen.

5. Doe de stukjes brood in een kom en besprenkel ze met olijfolie. Voeg ze 15 minuten voor het eind van de baktijd toe aan de groenten.

6. Bak de pompoen- en zonnebloempitten in 2–4 minuten lichtbruin op een bakplaat in de oven. Doe ze in een kom.

7. Houd de granaatappelhelften boven de kom en laat de kinderen erop tikken met een pollepel, zodat de pitjes in de kom terechtkomen.

8. Neem de braadslee uit de oven als de knolgroenten zacht zijn en de ciabattastukjes krokant. Laat iets afkoelen. Schep het dan op een grote schaal. Doe de bewaarde dressing door de rucolablaadjes en strooi die over de groenten, samen met de kip of kaas en de schijfjes sinaasappel. Bestrooi het geheel met de pompoen- en zonnebloempitten.

Per portie 263 kcal, 11,8 g vet (1,9 g verzadigd), 11,9 g eiwit, 25,3 g koolhydraten, 17,1 g suikers

6 personen

  • 4 kleine bietjes (liefst verschillende kleuren), schoongeboend
  • 4 wortels
  • 1 rode ui
  • 2 tl korianderzaad
  • 150 g restjes gebraden kip of 100 g brokkelige kaas, bijv. feta
  • ⅓ ciabatta
  • handjevol pompoen– of zonnebloempitten
  • 1 kleine granaatappel, gehalveerd
  • handvol rucola

Sinaasappel-honingdressing

  • 1 grote sinaasappel, geschild en gehalveerd
  • 2 el honing
  • olijfolie

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine