‘Deze van oorsprong Amerikaanse taart heeft mij behoorlijk positief verrast! Ik was er bijna zeker van dat hij qua smaak op die van de Franse citroentaart moest lijken. Niets is echter minder waar. De smaak van de limoen is er toch echt en die je uit duizenden weet te herkennen.’ Aldus Hans Spitsbaard.
1. Verwarm de oven voor tot 180 °C (hetelucht). Vet een lage quichevorm van 23 centimeter doorsnede in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
2. Vermaal de digestive koekjes in een foodprocessor en smelt de boter. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter en verdeel het mengsel gelijkmatig over de hele vorm. Duw de kruimels stevig tegen de bodem en de zijkant. Ga met een mes over de bovenkant van de vorm om uitstekende kruimels te verwijderen. Bak de koekbodem ongeveer 15 minuten en laat hem afkoelen tot kamertemperatuur.
3. Verlaag de oventemperatuur naar 160 °C (hetelucht).
4. Meng voor de vulling het limoensap met de rasp, de eidooiers en het ei. Voeg de gecondenseerde melk toe en roer goed door. Voeg tot slot de mascarpone en de slagroom toe. Roer met een garde tot een gladde massa.
5 Giet de vulling op de koekbodem en bak de taart in 15 minuten af. De vulling zal stevig worden, maar mag in het midden nog een klein beetje ‘wiebelen’.