Kip met yuzu en broccoli maken een drie-eenheid waar we blij van worden. Kip mag af en toe best iets zuurs er tegenover staan om het vet mee te compenseren. Eerlijk? Dat is hier meer dan gelukt! En voor de vitaminen en structuur doen we lekker wat broccoli bij de kip. Go for it. Nu.
1. Doe de sojasaus in een mengkom en voeg de mirin, sesamolie, het yuzusap en de shichimi togarashi toe. Roer om alles te mengen. Snijd de kipfilet in repen zo dik als vingers en duw ze in de marinade. Zet de kip minstens een paar uur opzij.
2. Doe de kleefrijst in een pan en schenk er zo veel water bij dat hij flink onderstaat, circa 400 ml. Voeg 1 theelepel zout toe en breng aan de kook. Dek de pan af met een goed sluitend deksel, draai het vuur laag en laat het 10 minuten zachtjes pruttelen. Neem de pan van het vuur en laat de rijst met deksel erop 10 minuten rusten. Zet een pan water op.
3. Verhit een ovengrill en bekleed een grillpan met aluminiumfolie. Leg de gemarineerde kipreepjes in een enkele laag op de folie en zorg dat ze niet te dicht op elkaar liggen. Gril ze 8-10 minuten. Bedruip ze af en toe met de marinade en keer ze een of twee keer. De laatste paar minuten mogen ze iets dichter bij de hittebron liggen.
4. Was terwijl je de kip grilt en de rijst rust de broccoli, snijd hem bij en kook hem 3-4 minuten in het kokende water tot de stelen net zacht zijn als je er met de punt van een mes in steekt. Laat de broccoli uitlekken en hak hem in stukjes.
5. Roer de broccoli door de rijst en verdeel dit over twee kommen. Leg de kip als hij donkerbruin is en sist op de rijst en bestrooi alles met nog wat shichimi togarashi.