Deze kerstomaatjestaart kost wat tijd, maar het resultaat is verbluffend!
1 Zeef de bloem in een hoopje op het werkblad, maak een kuiltje in het midden en doe hier de boter, het zout en 2 eetlepels ijskoud water in.
2 Werk de ingrediënten met je vingertoppen snel door elkaar en gebruik dan je knokkels om er een zacht deeg van te maken. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het ten minste 1 uur in de koelkast rusten.
3 Maak de pesto. Doe het basilicum, de olie, Parmezaanse kaas, hazelnoten en een snufje zout in een foodprocessor en pureer glad.
4 Verhit de oven tot 180°C/gasstand 4. Bekleed een bakblik van 24 cm in doorsnee met bakpapier; laat het papier iets over de zijkanten uitsteken.
5 Rol twee derde van het korstdeeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed het voorbereide bakblik ermee.
6 Strijk de pesto gelijkmatig uit over de deegbodem.
7 Leg de tomaatjes, met het snijvlak naar boven, op de pesto en bestrooi ze met het verkruimelde brood.
8 Rol de rest van het korstdeeg uit, snijd het in repen en gebruik het om de bovenkant van de taart te decoreren met een vlechtwerkje van deegrepen, zoals bij appeltaart.
9 Bak de taart in 30 minuten goudbruin in de oven.
TIP: Je kunt de basilicum vervangen door eenzelfde hoeveelheid rucola: de iets bittere smaak contrasteert aangenaam met de zoetheid van de Pachino-tomaatjes. Deze taart is ideaal om mee te nemen naar een picknick. Ook de andere gasten zullen er blij mee zijn!
—
Dit recept komt uit het boek ‘Eataly’ (€ 45,00).
Food beelden uit ‘Eataly’ door Food Editore/Piermichele Borraccia, 2017, Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, Houten.