Kersen-pistachecake

Kersen-pistachecake

De lente doet mij altijd denken aan de kersenbloesem in Japan, of sakura zoals de Japanners het noemen. Mits de vogels niet alles opeten, veranderen de kersenbloesems uiteindelijk in kersen. Deze beeldschone en kleurrijke taart is rijkelijk bestrooid met deze lichtzure, sappige vruchten. Het groen van de bladeren van de kersenbomen zie je weerspiegeld in de pistachenoten boven op de cake, maar ze geven ook het cakebeslag een lichte lentegroene tint. Het cakekruim is fluffy en luchtig dankzij het gebruik van olijfolie in plaats van boter. Je kunt deze cake glutenvrij maken (zie tip), en hij bevat ook nog eens weinig suiker. Net zoals de bloesem in de bomen verdwijnt deze cake al veel te snel…

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 180 ˚C elektrisch of 160 °C hetelucht.
  2. Vet een bakvorm met losse bodem van circa 33 x 9 centimeter in.
  3. Klop de eieren, 75 gram suiker en de citroenrasp in een grote kom tot de suiker oplost.
  4. Je kunt een elektrische handmixer of een staande mixer voorzien van een garde gebruiken. Of gebruik gewoon een garde en je eigen spierkracht.
  5. Schenk de olijfolie er in een dunne straal bij en klop enkele minuten tot een licht en luchtig mengsel.
  6. Voeg de yoghurt en het vanille-extract toe en klop opnieuw zodat alles goed gemengd is.
  7. Spatel ten slotte de patentbloem, fijngemalen pistachenoten, het bakpoeder en zout erdoor en meng tot een glad beslag.
  8. Giet het beslag in de ingevette bakvorm en strijk het gelijkmatig uit over de bodem.
  9. Strooi de kersenhelften en daarna de gehalveerde pistachenoten over het beslag.
  10. Bak de cake in 25-35 minuten goudbruin en gaar. Hij is gaar als een scherp mes of satéprikker er na insteken weer schoon en droog uit komt.
  11. Maak het glazuur wanneer de cake nog warm is. Zeef het citroensap om eventuele pitjes en vliesjes eruit te halen. Kook het citroensap en de suiker heel even tot de suiker oplost. Strijk dit mengsel over de nog warme taart en laat dan afkoelen. Je hoeft de cake niet volledig te laten afkoelen voor je hem aansnijdt. Hij is ook lekker als alles nog een beetje warm is.

Tips:

  • Je kunt deze cake glutenvrij maken door de patentbloem te vervangen door een mengsel van gelijke delen amandelmeel en rijstmeel.
  • Sla het glazuur niet over! Het haalt de prachtige kersenrode en pistachegroene kleuren goed naar boven.
  • Mocht het je lukken om niet alles in een keer op te eten, dan is deze cake een aantal dagen goed  sappig te houden in een luchtdicht afsluitbare bak.

voorbereiden: 45 minuten | bakken: 35 minuten
Voor 1 cake:

  • 2 eieren
  • 75 g suiker
  • geraspte schil van ½ citroen
  • 55 g milde olijfolie
  • 100 g yoghurt
  • ½ tl vanille-extract
  • 75 g patentbloem
  • 45 g pistachenoten, fijngemalen
  • ¾ tl bakpoeder
  • ¼ tl fijn zout
  • 100 g kersen, gehalveerd, zonder pit, bevroren
  • 20 g pistachenoten, gehalveerd
  • zonnebloemolie, om in te vetten

voor het glazuur:

  • sap van ½ citroen, of meer sap naar smaak
  • 15 gram suiker

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek