Kastanjetulband met kakisaus

Kastanjetulband met kakisaus

‘Ik ben dol op kastanjes. In Italië, waar veel dorpen in de herfst hun eigen kastanjefeest hebben, koop ik heerlijke gepofte kastanjes op straat. Zodra ze er zijn, ben ik direct in najaarsstemming. De herfst is het seizoen van koude, donkere dagen waarop je je sjaal optrekt tot over je oren, maar ook van prachtige kleuren en heerlijke smaken. In deze cake vind je al die herfstsmaken terug. Ik houd erg van de combinatie van kastanjes en kaki’s, je krijgt het er spontaan warm van. Dus kom maar op met dat gure herfstweer!’, aldus Sarena Solari.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de tulbandvorm in en bestuif hem licht met bloem.

2. Meng met een garde de kristalsuiker met de eieren. Voeg het vanille-extract en de honing toe en meng goed. Voeg al roerend de olijfolie toe en daarna de melk. Zeef het kastanjemeel, de bloem en het bakpoeder en voeg deze toe aan het beslag. Roer tot het beslag glad is. Giet het in de tulbandvorm en bak het 55-60 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Haal hem uit de oven en laat hem 5 minuten afkoelen op een rooster. Keer de vorm daarna om en laat de cake, op het rooster, helemaal afkoelen.

3. Snijd voor de saus de kaki’s doormidden en lepel het vruchtvlees eruit. Doe dit met de kristalsuiker in een pannetje en breng aan de kook. Laat 10-15 minuten koken op middelhoog vuur. Pureer vervolgens het fruit met een staafmixer.

4. Voeg de maïzena toe en laat nog een paar minuten koken. Haal de pan van het vuur en voeg de boter toe. Roer tot de boter helemaal is opgelost. Doe de saus in een kommetje en laat hem helemaal afkoelen. Schenk de saus over de tulband.

voor 12 porties:

Cake:

  • boter, om in te vetten
  • 210 g kristalsuiker
  • 6 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 3 el honing
  • 180 ml milde olijfolie
  • 150 ml volle melk
  • 265 g kastanjemeel
  • 265 g bloem + extra om te bestuiven
  • 1 tl bakpoeder

Kakisaus:

  • 3 rijpe kaki’s
  • 300 g kristalsuiker
  • 2 tl maïzena
  • 50 g boter
  • tulbandvorm, staafmixer

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine