Met dit superfeestelijke kastanjeboomstammetje maak je geheid indruk op je gasten. Iedereen is er dol op! Als je liever nog meer chocola erin wilt proeven, roer dan gewoon 15 gram cacao door de kastanjecrème.
1. Verwarm de oven voor op 190 °C. Bekleed een rolcakevorm (38 x 25 cm) met bakpapier. Doe de eieren, het eiwit, de suiker en wat zout in een kom. Hang de kom in een pan zacht kokend water en klop het mengsel met een garde (niet stoppen tussendoor) tot het doorgewarmd is.
2. Haal de kom eraf en klop met een mixer op de hoogste stand tot het mengsel luchtig en in volume verdubbeld is.
3. Zeef de bloem en cacao boven een kom en schep het eimengsel erdoor. Spatel de boter erdoor en schep het beslag in de vorm. Bak de platte cake 15 minuten tot-ie is gerezen en terugveert als je er zacht op drukt. Haal de cake uit de oven, laat afkoelen en stort op een plank.
4. Doe voor de siroop de suiker met 100 ml water in een pan op laag vuur; roer tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook. Laat 5 minuten borrelen en iets inkoken. Voeg de drank toe en laat afkoelen.
5. Doe voor de kastanjecrème de vanille en melk in een pan, breng tegen de kook aan tot er damp van afkomt (laat niet koken) en zet apart.
6. Mix de suiker en eidooiers in een kom en voeg de bloem toe. Klop de hete melk erdoor. Schenk het mengsel terug in de pan en laat borrelen. Laat al roerend in 3 minuten indikken tot het blijft hangen aan de bolle kant van de lepel.
7. Haal de pan van het vuur en giet het mengsel in een koude glazen kom. Dek af met bakpapier om velvorming te voorkomen. Laat het mengsel helemaal afkoelen.
8. Klop de slagroom in een kom luchtig. Klop de afgekoelde crème op en roer die door de slagroom, samen met de kastanjepuree.
9. Maak nu de boomstam: leg de platte cake op een vel bakpapier, met de bovenkant naar boven. Snijd de lange zijden bij en bestrijk de bovenkant van de cake met wat siroop. Smeer met
een paletmes de crème eroverheen, laat een rand van 2–3 cm droog aan een van de korte zijden.
10. Rol vanaf het andere eind de cake naar je toe op en doe dit zo strak mogelijk; gebruik er eventueel bakpapier bij. Bestrijk de rol rondom met siroop.
11. Bestuif een schoon werkvlak met poedersuiker, rol de marsepein uit tot een plak van een paar millimeter dik, en maak hem net zo lang, maar iets breder dan de cake. Leg het stammetje op een stuk karton en til het op een snijplank. Leg de plak marsepein over het boomstammetje, duw het aan en stop de randen goed in; snijd een teveel af.
12. Smelt de chocola in een bakje in een pan met zachtjes kokend water. Giet de gesmolten chocola beetje bij beetje over het boomstammetje en smeer met een paletmes uit. Als je dit geleidelijk doet, stolt de chocola langzaam en krijg je een schorsachtig oppervlak. Er zal chocola op je werkvlak druipen, maar dat geeft niet; die komt later nog van pas.
13. Als de chocola is gestold (in de koelkast gaat dat sneller), doe je het boomstammetje over op een schaal. Maak van de chocola die op het werkvlak is gelekt krullen en snippers door de punt van een scherp mes vast te houden met je vingers en met je andere hand het heft vast te pakken. Schraap dan over de chocola en strooi de krullen en snippers over het boomstammetje.
14. Maak mooi af met jasmijntheeblaadjes (voor een mosachtig effect), cacao en bladgoudsnippers.
Per portie 514 kcal, 28,6 g vet (15,2 g verzadigd), 9,4 g eiwit, 54,4 g koolhydraten, 42,4 g suikers
Psst…
Zin in nog meer choco-inspiratie?
Bekijk hier 27 waanzinnige chocoladerecepten