Jord’s smokey’s chicken sandwich

Jord’s smokey’s chicken sandwich

Er gaat niets boven de geur van geroosterde kip van de BBQ. In dit recept wordt de kip eerst gerookt en daarna kort gegrild voor de lekkerste smaaksensatie, de subtiele citroenaroma’s, de pit van zwarte peper, het frisse van de ranchsaus em de crunch van de bleekselderij maken duidelijk waarom dit voor velen een favoriete BBQ-sandwich is. Gebruik altijd kippendijen in plaats van kipfilet voor het meest malse resultaat.

Bereiding

1. Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 125 °C is bereikt. Week ondertussen de houtsnippers in water.

2. Begin met het maken van de ranchsaus door de mayonaise, karnemelk en zure room met een garde of vork goed te mengen totdat er een gladde saus zonder klontjes ontstaat. Voeg daarna de resterende ingrediënten toe en roer deze er goed door. Controleer de smaak van de ranchsaus; deze moet fris-zuur zijn. Voeg naar smaak zout, peper of extra citroensap toe.

3. Maak vervolgens de bleekselde­rijsalsa door de bleekselderijsten­gels in kleine gelijke blokjes van 4 bij 4 mm te snijden. Verwijder alle zaadjes van de tomaat en komkommer en snijd deze ook in blokjes van 4 bij 4 mm. Snipper de rode ui en doe alle gesneden groenten in een kom samen met de fijngehakte peterselie. Breng op smaak met zout, peper en het limoensap.

4. Meng de kippendijen met Chick Mix BBQ-kruiden en zorg ervoor dat deze aan alle kanten goed gekruid zijn.

5. Giet de houtsnippers af, voeg deze toe aan de branden­de kolen en leg de kippendijen op de indirect afgestelde BBQ.

6. Rook de kippendijen een ½ uur op 125 °C. Bak ondertussen de broodjes af en snijd ze open. Verwijder het rooster van de BBQ, stel in op direct grillen, laat de temperatuur oplopen tot circa 220 °C en gril de kip kort totdat deze een kerntemperatuur van 75 °C heeft bereikt.

7. Verdeel over de vier opengesne­den broodjes eerst de veldsla, ver­volgens de bleekselderijsalsa en daarna de gegrilde kip. Garneer met een rijke dosis ranchsaus.

Voor 4 personen, voorbereiding ½ uur, bereiding 45 minuten.

  • 500 g kippendijen (liefst scharrel of biologisch)
  • 35 g Chick Mix BBQ-kruiden (zie hieronder)
  • 4 vers af te bakken ciabatta’s of kaiserbroodjes
  • 100 g veldsla

Ranchsaus:

  • 50 g mayonaise
  • 50 ml karnemelk
  • 50 g zure room
  • ½ tl gedroogd bieslook
  • ½ tl gedroogde dille
  • ½ tl gedroogde peterselie
  • ¼ tl uiengranulaat
  • ¼ tl knoflookgranulaat
  • zout en vers gemalen zwarte
  • peper naar smaak
  • sap van ½ citroen

Bleekselderijsalsa:

  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 grote tomaat
  • een derde deel van een ⅓ komkommer
  • 1 rode ui
  • 1 el gehakte peterselie
  • zout en vers gemalen zwarte
  • peper naar smaak
  • sap van ½ limoen

Chickmix BBQ-kruiden (300gr):

  • 60 g fruit-peper-citroen (Verstegen)
  • 40 g paprikapoeder
  • 20 g gerookte-paprikapoeder
  • 20 g zout
  • 50 g kristalsuiker
  • 20 g bruine basterdsuiker
  • 30 g knoflookgranulaat
  • 20 g uiengranulaat
  • 1 el zwarte peper, gemalen
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 el gedroogde basilicum
  • 1 el gedroogde tijm
  • 1 el gedroogde rozemarijn

Benodigdheden:

  • 1 handje appel-, kersen- of mesquitehoutsnippers
  • BBQ voor indirect grillen
  • kernthermometer

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine