‘Dit zijn heerlijke en heel eenvoudig te maken koekjes. Havermout bevat koolhydraten met veel vezels, wat betekent dat je er langer een vol gevoel door hebt. Experimenteer met verschillende smaken; vervang de koekkruiden bijvoorbeeld eens door kaneel of gemberpoeder.’ – aldus Jools Oliver.
Tip: bewaar ze in een luchtdichtbakje dan kun je ze lekker meenemen naar werk als snack.
1 Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed 2 grote bakplaten met bakpapier.
2 Doe het meel, de koekkruiden, het zuiveringszout, de havermout, gedroogde vruchtjes, pitten en zaadjes in een grote kom en meng alles goed door elkaar.
3 Klop in een andere kom de boter en beide suikersoorten tot een licht en luchtig mengsel. Breek het ei erboven en klop het erdoor.
4 Roer de droge ingrediënten erdoor; als het niet lukt om alles goed te mengen, gebruik dan je handen om even te kneden.
5 Maak je handen nat en rol 24 balletjes (walnootgrootte) van het mengsel. Leg ze op de beklede bakplaten en duw er lichtjes op met je handpalm — maak ze niet te plat. Bak de koekjes 8–10 minuten of tot ze goudbruin zijn en nog een beetje zacht in het midden.
6 Neem ze uit de oven. Als de koekjes niet te heet meer zijn om vast te pakken, doe je ze over op een rooster. Laat ze nog iets afkoelen. Lauwwarm zijn ze heerlijk, maar koud ook. Je kunt ze 5 dagen bewaren in een luchtdichte trommel.
Per portie 119 kcal, 5 g vet (2,3 g verzadigd), 2,3 g eiwit, 16 g koolhydraten, 7,4 g suikers