Sajoer lodeh bowl

Sajoer lodeh bowl

Geniet van deze echt Hollandse sajoer lodeh met Indonesische roots, gemaakt van zomergroenten en zeekraal uit Zeeland. Maar ook andere seizoensgroente kunnen als vervanger optreden. Ready? Tijd om aan de slag te gaan!

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 175 °C. Rooster de maiskolven met wat zout in de oven in 25 minuten beetgaar. Plaats in de laatste 10 minuten de spitskool met peper en zout en de kemirinoten in de oven en bak mee. Haal alles uit de oven en zet apart.
  2. Verhit in een koekenpan of wok een ruime hoeveelheid neutrale olie. Bestrooi de tahuplakjes met peper en zout en bak ze in de pan. Leg weg op een bord met wat keukenpapier.
  3. Zet een diepe koekenpan op halfhoog vuur en verhit wat olie erin. Fruit hierin de sjalotten en knoflook tot de sjalot glazig is. Voeg de plakjes laos, gember, de sereh en rawits toe. Rasp de geroosterde kemirinoten boven de pan en meng het geheel goed door.
  4. Zet het vuur nu lager, doe er de santen bij en laat langzaam smelten. Voeg het water, de bouillonblokjes, de djeroek poeroet- en de salamblaadjes toe.
  5. Doe de aardappeltjes, peentjes en broccoli erbij. Laat het geheel pruttelen tot de groenten beetgaar zijn en er een dikke saus ontstaat, even dik als bijvoorbeeld een curry.
  6. Hak de maiskolven in tweeën (als het een bijgerecht is, dan hak je de maiskolf in vieren). Halveer de eitjes.
  7. Zet 4 grote kommen of diepe borden klaar en schep er ruim sajoer lodeh in. Schep op elk bord ongeveer 2 eetlepels zeekraal. Leg aan één kant op een rijtje de gebakken tahuplakjes op de sajoer lodeh, aan de andere kant de stukken mais. Leg in het midden een hoopje spitskool met daarop twee halve eitjes. Garneer met wat bladselderij en knijp wat limoensap erover uit.

 

4 personen

• 2 suikermaiskolven
• zwarte peper en zout
• ½ spitskool, in reepjes
• 8 kemirinoten
• neutrale olie om in te bakken
• 500 gram tahu, in plakjes
• 2 grote (banaan)sjalotten, gesnipperd
• 4 knoflooktenen, gekneusd en fijngesneden
• 3 cm laos, in plakjes
• 5 cm gember, geschild, in plakjes
• 2 stengels sereh, gekneusd en de onderkant eraf gesneden
• 4 rawits, in de lengte open gesneden tot het steeltje
• 200 gram santen, in stukjes
• 1,2 liter heet water
• 2 groentebouillonblokjes
• 8 djeroek poeroetblaadjes
• 4 daun salamblaadjes
• 4 kleine jonge aardappeltjes, geschild en in frieten
• ½ bosje peentjes, schoon gemaakt, geschild en in de lengte gehalveerd
• ½ stronk broccoli, in roosjes
• 4 gekookte eieren
• ca. 100 gram zeekraal
• ½ bosje bladselderij, gehakt
• sap van 2 limoenen


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek