1. Verwarm de oven voor op 200˚C/gas 6. Vet twee ronde bakblikken van 20 cm doorsnede in.
2. Klop de boter en 100 gram suiker met een handmixer tot het luchtig en lichtgeel is van kleur. Voeg dan de eierdooiers, citroenschil, bloem en bakpoeder toe terwijl je blijft kloppen. Giet de melk erbij en verdeel het beslag over de bakblikken.
3. Klop de eiwitten stijf in a schone, droge kom, tot er zachte pieken ontstaan. Voeg dan geleidelijk de overgebleven 200 gram suiker toe. Blijf kloppen gedurende 5 minuten, of totdat je een glanzend, dik mengsel overhoudt. Zet apart.
4. Doe een handje aardbeienschijfjes in een schaal, voeg de citroensap en de extra eetlepel suiker toe en prak dit samen met de achterkant van een vork tot puree. Roer het losjes door de merengue, verdeel het mengsel over het beslag in één van blikken. Gebruik dan een vork om de merengue wat sierlijke kuiltjes en puntjes te geven.
5. Zet de schuimtaarten in de oven voor 20–25 minuten, ze zijn klaar als je een prikker in het midden steekt en hij er schoon uitkomt, en de merengue lichtgekleurd is. Laat afkoelen in de bakblikken.
6. Giet ondertussen de slagroom in een kom, voeg de vanille toe en klop het tot zachte pieken. Als beide taarten afgekoeld zijn, haal je ze uit de blikken. Leg de merengue zonder de aardbeienpuree op een groot bord of plateau, verdeel de overgebleven aardbeien erover, lepel de jam en de vanilleroom op de aardbeien, en leg de andere meringue er op. Decoreer met poedersuiker en serveer.