- Bak de pinda’s met een snufje zout in een antiaanbakpan goudbruin. Hak ze fijn. Rasp de citroen.
- Meng de melk met slagroom en verwarm.
- Klop de eidooiers los met suiker. Giet het eimengsel in de pan met slagroom en melk en verwarm alles op laag vuur in ongeveer 3 minuten.
- Prak de banaan zo klein mogelijk. Roer de pindakaas met de banaan door het eimengsel met twee derde van de fijngehakte pinda’s en laat de pindakaas erin smelten.
- Gebruik de Thermapen om de temperatuur te meten en zet uit bij 83 °C. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Om het geheel goed te mengen kun je een garde gebruiken.
- Giet het mengsel in de bak van de ijsmachine. Laat het minimaal 1 uur afgedekt afkoelen in de koelkast voor het beste resultaat.
- Zet het ijsbakje in de ijsmachine met de deksel erop en zet de stand van ijsbollen aan. Dit duurt meestal tussen de 35 minuten en 1 uur. Laat het ijs doordraaien totdat het een mooie dikke romige consistentie heeft gekregen.
- Strooi vlak voor het serveren er nog wat pinda’s over voor een lekkere bite.
4 personen | ca. 2 uur
• 100 g pinda’s
• 1 g zout
• 1 biologische citroen
• 500 ml biologische volle melk
• 200 ml biologische slagroom
• 4 eidooiers
• 150 g (riet)suiker
• 1 rijpe banaan
• 150 g (naturel) pindakaas met stukjes
Benodigdheden
• antiaanbakpan
• thermapen
• ijsmachine
• vijzel of keukenmachine