Pindakaasijs met banaan en pinda’s

Pindakaasijs met banaan en pinda’s

Jadis: ‘Mijn pistache-ijs uit The Lemon Kitchen Sicilië werd heel enthousiast ontvangen door onder andere Janny van der Heijden, en dat zette me aan het denken. De hoeveelheden heb ik opnieuw gebruikt en de pistachepasta vervangen door oer-Hollandse pindakaas.’

Bereiding

  1. Bak de pinda’s met een snufje zout in een antiaanbakpan goudbruin. Hak ze fijn. Rasp de citroen.
  2. Meng de melk met slagroom en verwarm.
  3. Klop de eidooiers los met suiker. Giet het eimengsel in de pan met slagroom en melk en verwarm alles op laag vuur in ongeveer 3 minuten.
  4. Prak de banaan zo klein mogelijk. Roer de pindakaas met de banaan door het eimengsel met twee derde van de fijngehakte pinda’s en laat de pindakaas erin smelten.
  5. Gebruik de Thermapen om de temperatuur te meten en zet uit bij 83 °C. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Om het geheel goed te mengen kun je een garde gebruiken.
  6. Giet het mengsel in de bak van de ijsmachine. Laat het minimaal 1 uur afgedekt afkoelen in de koelkast voor het beste resultaat.
  7. Zet het ijsbakje in de ijsmachine met de deksel erop en zet de stand van ijsbollen aan. Dit duurt meestal tussen de 35 minuten en 1 uur. Laat het ijs doordraaien totdat het een mooie  dikke romige consistentie heeft gekregen.
  8. Strooi vlak voor het serveren er nog wat pinda’s over voor een lekkere bite.

 

4 personen | ca. 2 uur

• 100 g pinda’s
• 1 g zout
• 1 biologische citroen
• 500 ml biologische volle melk
• 200 ml biologische slagroom
• 4 eidooiers
• 150 g (riet)suiker
• 1 rijpe banaan
• 150 g (naturel) pindakaas met stukjes

Benodigdheden
• antiaanbakpan
• thermapen
• ijsmachine
• vijzel of keukenmachine


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek