Italiaanse hartige oliebollen

Italiaanse hartige oliebollen

Natuurlijk kun je olliebollen ook hartig maken zodat je ze bij de borrel kunt serveren! Dit beslag is lekker gevuld met onder andere mozzarella, tomaatjes en olijven. Ze zijn perfect om later op de avond te eten bij een glas frisse witte wijn of champagne, maar natuurlijk ook bij een biertje. Maak deze hartige oliebollen net iets kleiner dan de zoete variant zodat het ook meer een borrelgarnituur wordt.

Bereiding

1. Meng de cherrytomaatjes, olijven, mozzarellabolletjes, bosuien en oregano. Houd dit garnituur even apart.

2. Smelt de boter en laat iets afkoelen. Verwarm in een kom het water tot lauwwarm en los de gist erin op. Voeg de boter en de prosecco toe en roer goed door.

3. Doe de bloem in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden. Schenk hierin het gistmengsel. Meng vanuit het midden alles door elkaar tot een beslag en voeg dan pas het zout en versgemalen peper toe. Meng tot je een klontvrij beslag hebt, voeg het garnituur toe en meng goed door. Dek het beslag af met plasticfolie en laat het 30-45 minuten rijzen bij kamertemperatuur rijzen. Het volume van het beslag zal verdubbelen, dus zorg voor een kom die groot genoeg is.

4. Verhit de olie in een frituurpan tot 170 °C. Schep met een natte ijsknijper het beslag in de hete olie. Bak een paar oliebollen tegelijk in ongeveer 6 minuten gaar. Laat de hartige oliebollen even uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze voor het opdienen met versgehakte tuinkruiden en nog wat zeezout.

Credits fotografie: Mitchell van Voorbergen

VOOR 15-20 STUKS

BEREIDINGSTIJD 30 MINUTEN EVT. WACHTTIJD 45 MINUTEN

  • 50 g cherrytomaatjes, in vieren
  • 50 g olijven, gehalveerd
  • 100 g mini-mozzarellabolletjes, gehalveerd
  • 2 bosuien, in ringetjes
  • ½ bosje oregano, gehakt
  • 50 g boter
  • 250 ml water
  • 1 zakje gedroogde gist (7 g)
  • 250 ml prosecco
  • 500 g bloem
  • 5 g zout
  • versgemalen peper olie om in te frituren
  • tuinkruiden en zeezout om mee te bestrooien

EXTRA NODIG

  • frituurpan ijs- of juslepel

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek