Begin een dag van tevoren aan dit recept, want de peren worden nóg lekkerder als ze een nacht in het pocheervocht kunnen staan. Ze krijgen dan een prachtige goudgele kleur en nemen de heerlijke smaken van de specerijen op.
1 Hang de theezakjes in een grote, ondiepe pan waar alle peren in passen. Voeg 450 ml kokend water toe, roer de suiker erdoor en laat de thee 2 minuten trekken (gooi de theezakjes dan weg).
2 Snijd met een dunschiller drie flinke repen van de sinaasappelschil en doe die met de saffraan en gember in de thee. Kneus de kardemompeulen met de zijkant van een groot mes (zodat ze een beetje opengaan) en doe ze ook in de pan. Breng de thee op hoog vuur aan de kook, draai dan het vuur laag en houd hem zachtjes aan de kook.
3 Schil en halveer de peren en verwijder de klokhuizen. Laat de peren in de thee zakken en pocheer ze 15-25 minuten, tot ze net zacht zijn — de tijd hangt af van hoe rijp de peren zijn; hoe rijper de peer, hoe korter de kooktijd. Haal ze met een schuimspaan voorzichtig uit de pan en verdeel ze in een enkele laag over een grote schaal. Breng het pocheervocht aan de kook en laat het dikker worden en voor de helft inkoken. Haal dan de sinaasappelschil, gember en kardemom eruit met een schuimspaan, giet de siroop over de peren en laat afkoelen. Dek de schaal af en zet hem een nacht in de koelkast.
4 Vet de volgende dag een bakplaat in met wat van de olie. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn. Draai het vuur uit, druppel de honing over de zaadjes en schep om. Doe het mengsel over op de bakplaat en laat afkoelen.
5 Warm de peren en siroop voor het serveren op in een pan op middelhoog vuur. Verdeel ze over schaaltjes, bestrooi ze met de sesamzaadjes en druppel het pocheervocht erover.
Tip Gepocheerde peren zijn heerlijk met een bolletje vanille-ijs of wat dikke Griekse yoghurt.
PER PORTIE 189 kcal, 3,9 g vet (0,6 g verzadigd), 1,4 g eiwit, 39,8 g koolhydraten, 39,7 g suikers, 0,01 g zout, 3,8 g vezels