Dolores O’Riordan, de iconische Ierse zangeres van The Cranberries, overleed begin 2018. Een Iers sodabrood met een cranberry-twist leek ons een grappig eerbetoon aan haar op St. Patrick’s Day, de nationale feestdag in Ierland op 17 maart. Door het granolamengsel krijgt het brood een knapperige korst, de cranberry’s zorgen voor een kleine zuurexplosie en de sinaasappelrasp geeft een verfrissende afronding. Verrekte lekker en zeer niet-traditioneel. Net zoals de stem van Dolores.
1. Verwarm de oven voor tot 200 °C.
2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
3. Wrijf de koude blokjes boter door het tarwemeel tot een kruimelig mengsel. Voeg de havervlokken, het zout en de suiker toe en zeef het bicarbonaat erboven. Roer de sinaasappelschil en cranberry’s erdoor.
3. Giet 200 milliliter karnemelk over de droge ingrediënten terwijl je roert met een vork. Het mengsel zou een losse, ruwe massa moeten zijn. Voeg eventueel nog 1 à 2 eetlepels karnemelk toe.
4. Bevochtig je handen met water en vorm het deeg tot een ronde vorm. Leg het op de bakplaat en vorm het tot een ronde, platte schijf van circa 3 centimeter dik.
5. Meng alle ingrediënten voor de granola-topping in een kleine kom. Verdeel het mengsel gelijkmatig over het brood (dit gaat makkelijker met vochtige handen). Kerf met een scherp mes een diep kruis in de bovenkant.
6. Bak het brood in 40-45 minuten goudbruin en krokant. Het is klaar als het hol klinkt wanneer je op de onderkant klopt. Pas op dat je je handen niet brandt aan de hete granola! Laat het brood minstens 30 minuten afkoelen op een rooster.
Tip:
Controleer of de granola-topping niet te donker wordt; bedek de bovenkant eventueel losjes met aluminiumfolie tijdens het bakken.