Vervang de ingrediënten van je favo burger of vegetarische falafel, zoals het vlees of de kikkererwten, eens door een vezelrijke pulpmengsel. Óf trek er een groentebouillon van als basis voor een lekkere soep of mooie saus. De vezels zijn ook een verrassende toevoeging aan of vervanging in cake-, taart- of een muffinbeslag – eigenlijk aan en in allerlei verrukkelijke zoete of hartige baksels, zoals deze groentecrackers.
Pastinaak-meloen-cranberrysap
1. Doe de groenten en fruit in de sapcentrifuge en pers ze op de hoogste stand. Serveer het sap met ijsklontjes en een takje basilicum. Bewaar de pulp voor de groentecrackers.
Groentecrackers
1. Verwarm de oven voor op 170°C. Doe de groente- en fruitpulp samen met het hele en het grof gemalen lijnzaad, sesam- en maanzaad in een kom. Voeg het zeezout, de gemalen peper plus 200 ml water toe en kneed in 3-4 minuten tot een stevig deeg.
2. Leg een vel bakpapier op een werkvlak, leg het deeg erop en sla het voorzichtig plat met een deegroller. Leg een ander vel bakpapier op de platgeslagen deegbal en rol het uit tot een dun laagje (à 3 mm).
3. Haal het bovenste vel bakpapier van het deeg en leg de plak (inclusief het bakpapier) op een bakplaat. Bak het deeg ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot het bovenste laagje uitdroogt en de deegkorst knapperig aanvoelt. Laat helemaal afkoelen en snijd er voorzichtig 20 rechthoekige, gelijke crackers van. Serveer met de boter, groene en zwarte olijven.
Credtis Fotografie Rob van der Vet; Styling Esther de Munnik; Recepten, foodstyling en productie Ingmar Niezen