Frambozen en meringue plaattaart

Frambozen en meringue plaattaart

Oh, wat wordt de wereld toch een stukje vrolijker als frambozen in het seizoen zijn. Lekker in een ontbijtschaaltje met yoghurt, in een fruitsalade of op dit waanzinnig knappe toetje met bladerdeeg en meringue. Deze frambozenplaattaart is ideaal voor als je veel gasten over de vloer hebt, want je kunt hem zo groot maken als je zelf wilt (houd wel goed de verhoudingen in de gaten…). 

Bereiding



1. Verwarm de oven voor op 150 °C. Laat het filodeeg ontdooien en bedek het met een vochtige, schone theedoek tegen het uitdrogen.

2. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Bedek de bakplaat en de rand met een laag filodeeg, bestrijk de laag met boter en bestrooi licht met basterdsuiker. Bedek met nog een laag filodeeg, bestrijk met boter en bestrooi met suiker. Ga zo door tot al het filodeeg op is en je een mooie, rechthoekige taartbodem hebt met een kleine opstaande rand van circa 1 centimeter. Prik met een vork gaatjes in het filodeeg.

3. Bak de taartbodem in het midden van de oven in circa 20 minuten goudbruin. 

4. Laat 10 minuten afkoelen.

5. Verdeel de frambozenjam en de frambozen over de taartbodem.

6. Zet de grill van de oven aan. Klop de eiwitten met een elektrische mixer luchtig en voeg lepel voor lepel de kristalsuiker toe tot de meringue mooi glanst en stevige pieken vormt.

7. Klop kort de frambozenazijn erdoor. Verdeel de meringue in toefjes over de frambozen.  Je kunt dit rustiek doen of met een spuitzak mooie, gelijkmatige toeven maken.

8. Zet de taart circa 2 minuten onder de grill tot het eiwit heel lichtbeige is. Houd het in de gaten, want het gaat snel! Serveer de frambozen-meringuetaart direct. 

Tip: als je een crèmebrûléebrander hebt, kun die goed gebruiken

Dit recept komt uit het boek ‘Heel Holland Bakt – Het nieuwe grote bakboek’ (€29,99, Kosmos Uitgevers).
 

  • 16 vellen filodeeg (van 21 × 21 cm)
  • 125 g boter, gesmolten
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 4 el frambozenjam
  • 1 kg frambozen
  •  eiwitten
  • 300 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl frambozenazijn
  • 1 bakplaat van circa 25 × 30 cm met opstaande rand
  • bakpapier


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine