Deze prachtige plaattaart kun je beleggen met alles wat je lekker vindt, zoals gegrilde seizoensgroenten, gemarineerde olijven, gerookte ham en verse kruiden.
1. Maal het kikkererwtenmeel samen met de olijfolie, rozemarijn, wat zout en peper plus 300 ml water in de keukenmachine tot een glad mengsel. De gewenste dikte kun je vergelijken met die van pannenkoekenbeslag. Voeg als het mengsel nog te stevig is wat water toe. Dek de kom af met plasticfolie en laat 1 uur rusten.
2. Verwarm de oven voor op 220 °C en bekleed een bakplaat met pakpapier. Verdeel het beslag in een dunne laag over de bakplaat en zet 13 minuten in de oven (zet daarna de oven niet uit).
3. Verdeel de groenten, mozzarella en geraspte pecorino over de plaattaart en zet nog 3 minuten in de oven, of tot de deegbodem helemaal gaar en knapperig is. Snijd de farinata in grove stukken en serveer.
Credits recept Michael Verswijveren; fotografie Mitchell van Voorbergen
4-6 personen
Topping