Engelse zomer- stapeltaart

Engelse zomer- stapeltaart

Vandaag is het nationale complimentendag en met deze schitterende taart kun je zeker veel complimenten in ontvangst nemen! Geïnspireerd op een Engelse zomerdag: Pimm’s drinken in de zon, naar Wimbledon kijken en een schaaltje Eton mess erbij. En dat allemaal bij elkaar in één zonnige, mooie uitdeeltaart. Zo krijg je toch meteen zin in de zomer?

Bereiding



1. Verwarm de oven voor op 180 °C/gasstand 4. Vet twee ronde bakvormen met een diameter van 20 cm in met wat boter en bekleed de vorm met bakpapier.

2. Klop met een vrijstaande mixer de boter door 150 g van de suiker tot het mengsel bleek en romig is. Scheid de eieren, voeg de dooiers toe aan de mengkom en bewaar de eiwitten voor later. Rasp de schil van de sinaasappel en citroen fijn en klop erdoor. Vouw het bakmeel en bakpoeder erdoor, gevolgd door de melk om er een glad, romig beslag van te maken. Verdeel het beslag over de bakvormen en strijk de bovenkant glad.
3. Het lijkt nu alsof je niet genoeg beslag hebt, maar dat komt goed, echt waar. Zet in de oven en bak 25 minuten tot de taarten goudkleurig en gaar zijn. Laat 5 minuten afkoelen in de bakvorm, haal de taarten uit de vorm en laat ze op een rooster helemaal afkoelen.

4. Verlaag de oventemperatuur naar 150 °C/gasstand 2. Klop in een schone kom de eiwitten stevig tot ze in zachte pieken omhoog staan en schenk er dan langzaam, al kloppend, 250 g van de fijne suiker bij. Klop nog ongeveer 6 minuten tot de eiwitten glanzend en stijf zijn.

5. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Teken met een pen om de taartvormen heen. Draai het bakpapier om en ‘lijm’ de hoekjes vast aan de bakplaat met kleine dotjes meringue. Verdeel de meringue over de twee cirkels (die je door het bakpapier heen kunt zien). Duw de meringue iets terug binnen de lijn, omdat het altijd iets uitloopt tijdens het bakken. Strijk bij de ene meringue de bovenkant glad, vorm bij de andere meringue wat pieken met de achterkant van een lepel (dit wordt de bovenkant van de taart). Bak beide cirkels ongeveer 70 minuten, tot ze gaar maar niet te droog zijn. Laat afkoelen op de bakplaten.

6. Maak ondertussen de fruitvulling. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd 500 g in stukjes. Doe ze met de Pimm’s en de laatste 90 g suiker in een pannetje. Breng aan de kook, draai het vuur iets lager en laat 8-10 minuten zacht koken tot het een kleverige aardbeien-Pimm’s-compote is. Laat afkoelen. Snijd de rest van de aardbeien in vieren en dan in plakjes.

7. Zo bouw je de taart op: klop de room stevig tot deze zachte pieken heeft, schraap het vanillezaad uit de peul en voeg toe en vouw de yoghurt erdoor. Leg een van de taarten op een snijplank of taartplateau en bestrijk met een lepel Pimm’s. Schep de helft van de aardbeiencompote erop en leg de platte meringue erop. Schep het grootste deel van de vanilleroom erop en het grootste deel van de in stukjes gesneden aardbeien. Leg de volgende taart erop, bestrijk ook met een lepel Pimm’s, schep het grootste deel van de overgebleven compote erop en maak af met de meringue met pieken.

8. Schep hier een paar lepels van het roommengsel op, de aardbeiencompote en de rest van de in stukjes gesneden aardbeien. Zeef er wat poedersuiker overheen en decoreer met muntblaadjes en eetbare bloemen, als je wilt.
 

Voor 10-12

  • 150 g roomboter, plus extra voor invetten
  • 490 g fijne suiker
  • 5 grote eieren
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 2-3 eetlepels melk
  • 700 g aardbeien
  • 125 ml Pimm’s, plus extra om mee te bestrijken (bij de slijter)
  • 200 ml double cream of slagroom
  • 1 vanillepeul
  • 200 g Griekse yoghurt, 0% vet
  • poedersuiker, voor eroverheen
  • verse muntblaadjes of bloemen, als decoratie (optioneel)


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Alle vega(n) recepten