Recept
Eendenborst met granaatappel
Dit is een elegante maaltijd. De granaatappelmelasse en de eend smaken heerlijk samen. Als je van de Perzische keuken houdt zul je de combinatie herkennen van de klassieke Perzische stoof met langzaam gegaarde granaatappel, eend en walnoten. Bij deze variant gebruik je sneller garende eendenborst en gekruide taboulé. Ideaal voor een eenvoudig romantisch diner. Het recept komt uit het nieuwste kookboek van Rukmini Iyer – de feestelijke bakplaat.
Ingrediënten
Ruim 2 personen | voorbereiding 10 minuten | oven 25-30 minuten
- 110 g bulgur, afgespoeld
- 200 ml groente- of kippenbouillon
- 2,5 cm verse gember, geraspt
- 1 verse rode biet, geschild en geraspt
- stengels en bladeren van de rode biet, fijngesneden
- 1 prei, fijngesneden
- 1 el olijfolie
- 2 eendenborstfilets, vel verwijderd
- 1 tl zeezout
- 60 g walnoten, fijngehakt
- 2 el granaatappelmelasse, plus extra voor erbij
- 25 g bladpeterselie, fijngehakt, plus extra voor erbij
- pitten van 1 granaatappel
- 100 g spinazie, grof gesneden
- 25 g verse muntblaadjes, fijngesneden, plus extra
Voor erbij:
- geraspte schil en sap van 1 biologische limoen
- 1 el extra vierge olijfolie
Bereiding
- Verwarm de oven voor tot 180 °C (hetelucht) of 200 °C (elektrisch).
- Doe de bulgur, bouillon en gember in een middelgrote braadslede en verdeel de geraspte biet, de fijngesneden stengels en bladeren en de prei erover en besprenkel met de olijfolie.
- Bestrooi de eendenborstfilets met het zeezout en leg ze boven op de prei in de braadslede.
- Roer de walnoten, granaatappelmelasse en 1 eetlepel peterselie door elkaar en smeer dit mengsel op beide eendenborstfilets.
- Zet 25-30 minuten in de oven, tot de eend zo gaar is als je hem lekker vindt.
- Haal de eend uit de braadslede en laat ten minste 5 minuten op een snijplank rusten (dit is heel belangrijk voor de textuur). Roer ondertussen de helft van de granaatappelpitten, de rest van de bladpeterselie, de spinazie, munt, limoenrasp, het limoensap en de extra vierge olijfolie door de bulgur. Proef en voeg naar smaak zout en extra limoensap toe.
- Snijd de eendenborstfilets in plakken en leg ze op de taboulé. Bestrooi met de resterende granaatappelpitten en de extra bladpeterselie en munt, besprenkel met granaatappelmelasse en dien op.