- Als je roggestarter gebruikt, doe die dan in een kom en roer er het boekweitmeel, de patentbloem, melk en het water door, tot je een dik beslag hebt – het moet makkelijk van de lepel vallen. Dek de kom af met plasticfolie en laat een nacht op kamertemperatuur staan.
- Als je instantgist gebruikt, maak het beslag dan ongeveer 1 uur voordat je het nodig hebt. Meng in een kom de gist met het boekweitmeel en de patentbloem en voeg al roerend geleidelijk de melk en het water toe, tot je een dik beslag hebt – het moet makkelijk van de lepel vallen. Dek de kom af met plasticfolie en laat 15 minuten tot 1 uur staan.
- Als het klaar is, moet het beslag er luchtig en schuimig uitzien. Voeg de baksoda, honing en het zout toe en roer alles goed door. Verhit 1-2 eetlepels van de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Voeg zodra de olie heet is 2 eetlepels van het beslag toe om een drop scone te maken. Afhankelijk van de grootte van je pan kun je er misschien een paar tegelijk bakken. Let op: als je roggestarter hebt gebruikt, bak dan eerst een testscone – mocht deze te
vloeibaar zijn en moeilijk om te draaien, roer dan nog wat meer bloem door je beslag voordat je de rest bakt.
- Bak de scone 1-2 minuten tot de bovenkant er gestold uitziet en licht begint te bubbelen. Draai hem om met een spatel en bak nog even kort (15-20 seconden), tot de onderkant goudbruin en knapperig is. Haal uit de pan en houd warm terwijl je de rest bakt; voeg indien nodig nog wat olie toe aan de pan.
- Voor het serveren: bestrijk de kant met de putjes en gaatjes met wat boter en ahornsiroop of honing.
4 personen | 8-10 DROP SCONES
• 100 g roggestarter of 4 g instantgist
• 100 g boekweitmeel
• 100 g Amerikaanse patentbloem
• 150 g volle melk
• 150 ml lauwwarm water
• ½ tl baksoda
• 1 el honing
• ½ tl zeezout
• 2-3 el plantaardige olie
• boter en ahornsiroop of honing, om te serveren