Donuts – de basis

Donuts – de basis

Zelf los in de keuken en donuts maken? Wij geven je hier het recept dat komt uit het boek Donuts van Sandra Mahut. Klassieke of gevulde donuts, met glazuur versierd of juist plain – in dit kookboek vind je allerlei heerlijke combinaties. Trakteer je vrienden op smakelijke vanilledonuts met chocoladeglazuur (áltijd goed) of verras ze met donuts met een friszure frambozenvulling. Wij geven je twee recepten, eentje met pindakaas en chocolade en apple & crumble donuts. Smullen maar!

Bereiding

  1. Doe alle ingrediënten, behalve de frituurolie, in de kom van een keukenmachine.
  2. Laat 7 minuten op gemiddelde snelheid draaien. Het deeg moet zacht en glad zijn.
  3. Haal het deeg uit de kom van de keukenmachine en kneed het 1 minuut met de hand op een licht met bloem bestoven werkvlak. Doe de deegbal
    in een schone kom, dek af met huishoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme plek. Druk met de vingertoppen de lucht voorzichtig uit het deeg als
    het goed gerezen is.
  4. Rol het dan uit met een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak. Steek er met het grootste uitsteekvormpje cirkels uit van 10 centimeter doorsnee en maak midden in elke cirkel een gaatje met het kleinste uitsteekvormpje.
  5. Leg elke donut op een klein, vierkant stukje bakpapier en vervolgens op een bakplaat; dek de donuts af met een schone theedoek. Laat ze nog 1,5 uur rijzen.
  6. Verhit de frituurolie in een frituurpan, wok of hoge pan tot 190 ºC (houd de olie tijdens het bakken van de donuts op de juiste temperatuur!). Dompel elke donut in de olie mét het stukje bakpapier. Bak ze in circa 1 minuut aan beide kanten goudbruin; verwijder het papier en draai
    ze om met een metalen keukentang. Laat ze daarna goed uitlekken en afkoelen op keukenpapier.

8-10 donuts | 3,5 uur bereiding

Donutdeeg

  • 165 ml lauwwarme melk
  • 7 g instantgist
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 35 g zachte boter
  • 1 tl fijn zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 370 g tarwebloem
  • 1 liter frituuroli

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek