- Doe alle ingrediënten, behalve de frituurolie, in de kom van een keukenmachine.
- Laat 7 minuten op gemiddelde snelheid draaien. Het deeg moet zacht en glad zijn.
- Haal het deeg uit de kom van de keukenmachine en kneed het 1 minuut met de hand op een licht met bloem bestoven werkvlak. Doe de deegbal
in een schone kom, dek af met huishoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme plek. Druk met de vingertoppen de lucht voorzichtig uit het deeg als
het goed gerezen is.
- Rol het dan uit met een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak. Steek er met het grootste uitsteekvormpje cirkels uit van 10 centimeter doorsnee en maak midden in elke cirkel een gaatje met het kleinste uitsteekvormpje.
- Leg elke donut op een klein, vierkant stukje bakpapier en vervolgens op een bakplaat; dek de donuts af met een schone theedoek. Laat ze nog 1,5 uur rijzen.
- Verhit de frituurolie in een frituurpan, wok of hoge pan tot 190 ºC (houd de olie tijdens het bakken van de donuts op de juiste temperatuur!). Dompel elke donut in de olie mét het stukje bakpapier. Bak ze in circa 1 minuut aan beide kanten goudbruin; verwijder het papier en draai
ze om met een metalen keukentang. Laat ze daarna goed uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
8-10 donuts | 3,5 uur bereiding
Donutdeeg
- 165 ml lauwwarme melk
- 7 g instantgist
- 50 g fijne kristalsuiker
- 1 ei
- 35 g zachte boter
- 1 tl fijn zout
- 1 tl vanille-extract
- 370 g tarwebloem
- 1 liter frituuroli